GODIŠNJICA POGIBIJE

Nema danas Bosne za kakvu se rahmetli Irfan Ljubijankić molio

"Ja evo umirem, s imenom Tvojim, i s ljiljanima zlatnim u plavetnom oku, i molitve Ti šapćem: Čuvaj mi, dragi Bože, Bosnu!“, glase stihovi Ljubijankića

D. H.

Irfan Ljubijankić

Foto: Arhiv


Na današnji dan 1995. godine poginuo je Irfan Ljubijankić, bivši ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine. Poginuo je u ranim jutarnjim satima 28. maja 1995. godine, u posljednjim mjesecima rata u Hrvatskoj i BiH, na području Slunjskih brda, kod sela Kremen, koje se nalazi na cesti između Slunja i Cetingrada u Hrvatskoj.

Helikopter kojim je putovao s improviziranog vojnog aerodroma Ćoralići kod Cazina prema Zagrebu srušili su raketom pripadnici tzv. Srpske vojske Krajine (SVK). Pored dr. Ljubijankića, u letjelici su bili Izet Mehmedagić, zamjenik ministra pravde Republike BiH, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi Republike BiH u Zagrebu, major Fadil Pekić, pripadnik MUP-a Republike BiH i lični pratitelj ministra Ljubijankića, pilot N. Dudajev i dvojica članova posade Mirsad Dupanović i Mihail Maksumenko Grigorijevič. Dan ranije, ministar Ljubijankić i njegovi saradnici prisustvovali su Konstituirajućoj sjednici Unsko-sanskog kantona, prvog federalnog kantona u BiH.

Ljubijankić rođen je 26. novembra 1952. godine u Bihaću. Medicinski fakultet završio je na Beogradskom univerzitetu 1977. Jedno vrijeme (16 mjeseci) radio je u Libiji kao ljekar opće prakse. Od 1980. do 1984. specijalizirao je otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju. U isto vrijeme je završio postdiplomski studij iz ORL i MFK u Zagrebu, poslije čega je ponovo godinu dana proveo u Libiji.

Osnivač SDA

1990. Ljubijankić bio je jedan od osnivača Stranka demokratske akcije. Na prvim višestranačkim izborima njegova SDA stranka u Bihaću je odnijela veliku pobjedu, ali se on nije kandidirao ni za općinsku listu vijećnika ni za načelnika općine. Izbore je odradio sa mjesta predsjednika OO SDA Bihać, na radnom mjestu načelnika ORL odjela gradske Opće bolnice. Početkom rata je izabran za predsjednika Okruga Bihać i tu funkciju je obnašao 10 mjeseci. Bio je član Glavnog i Izvršnog odbora SDA. 27. marta 1994. izabran je za predsjednika Glavnog odbora SDA.

Teorije o smrti

Postoje razne špekulacije oko rušenja helikoptera 1995. godine i ubistva ratnog ministra vanjskih poslova BiH. Zračni most između Zagreba i Ćoralića kod Cazina trajao je 14 mjeseci, od juna 1994. do augusta 1995. godine. Obavljeno je blizu 100 letova, a oborene su samo dvije letjelice – transportni avion početkom augusta 1994. (sa sedam Ukrajinaca, članova posade) i helikopter 28. maja 1995. godine, kada je poginuo ministar Ljubijankić.

Skoro dvije i po decenije kasnije nema odgovora na brojna pitanja o okolnostima ovog ubistva, poput onih gdje je nestala torba s novcem koji je Ljubijankić nosio za odbranu bihaćkog kraja te kako nikad nisu pronađeni ostaci tijela pilota Dudajeva.

Ni Minka Ljubijankić, supruga nikad nije saznala ništa više o okolnostima ubistva.

- Moj Irfan sve je rekao u svojoj molitvi za Bosnu. Nažalost, mi danas nemamo Bosnu za kakvu se rahmetli Irfan molio - ispričala je svojevremeno za „Dnevni avaz“ Minka Ljubijankić.

Stihovi

„Molitve za Bosnu“ koju je u spotu snimljenom u Bijeloj džamiji u Bužimu otpjevao i odsvirao na klaviru dr. Ljubijankić počinju ovako: „Čuvaj mi, dragi Bože, Bosnu od ovih ljudi zvijeri! Ja evo umirem, s imenom Tvojim, i s ljiljanima zlatnim u plavetnom oku, i molitve Ti šapćem: Čuvaj mi, dragi Bože, Bosnu!“

NA VRH

Podijeli članak na