LIDER SDA U MOSTARU

Izetbegović: Čović je spreman razgovarati o ulozi Doma naroda

HDZ koji ima manje od petine ruku u Predstavničkom domu kroz Dom naroda zaustavlja šta god hoće i to se potvrdilo, rekao je Izetbegović

Izetbegović: Imamo dominaciju manjine u Parlamentu. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

28.5.2021

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je tokom današnje posjete Mostaru kako će najavljeni sastanak s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem sljedeće sedmice biti finalni.

Naveo je kako „hrvatska strana insistira na tome da treba riješiti pitanje koje njih frustrira, odnosno, njihove tvrdnje da brojniji narod, Bošnjaci Hrvatima biraju njihove predstavnike“.

- Mi, pak, tvrdimo da imamo dominaciju manjine u Parlamentu, odnosno da HDZ koji ima manje od petine ruku u Predstavničkom domu kroz Dom naroda zaustavlja šta god hoće i to se potvrdilo. Tražimo da se to riješi. Jučer sam prvi put dobio odgovor od gospodina Čovića da su oni spremni da idu u tom smjeru i to bi bio historijski pomak.

Dakle, ako se funkcija, odnosno nadležnost domova naroda Federalnog i Državnog svede na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa onda je mnogo toga dalje moguće pokrenuti, onda može i ova interresorna radna grupa dobiti vjetar u leđa i zaista nešto uraditi. Vidjet ćemo na sastanku u Sarajevu ima li spremnosti da se popuni Vlada FBiH s dva nedostajuća ministra iz bošnjačkog korpusa - rekao je Izetbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.