REAKCIJE

Josip Juratović, poslanik njemačkog Bundestaga: Šmit će imati puno posla

Zasigurno će ubrzati ispunjenje uvjeta i ciljeva iz programa 5+2

Juratović: Principijelan i precizan političar. Arhiv

Piše: A. Bajramović

29.5.2021

Kristijan Šmit (Christian Schmidt) odličan je izbor za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kazao je u razgovoru za „Avaz“ Josip Juratović, poslanik njemačkog Bundestaga.

Juratović i lično poznaje novog visokog predstavnika i tvrdi da su ga, osim što se pridržava činjenica, kroz dosadašnju političku karijeru vodile preciznost i principijelnost.


Stižu čestitke

Takav će biti, vjeruje, i na novoj dužnosti.

- Svima nam je jasno da Šmit ne stoji pred lakim zadatkom. Dvadeset pet godina nakon sklapanja primirja Bosna i Hercegovina još nije funkcionalna država. Bit će tu puno posla. Koliko sam upoznat, Ruska ambasada u BiH je u svom saopćenju pozvala partnere da „ponovo procijene posljedice ovog postupka“.

Rusija smatra da se radi o “kršenju ustaljene prakse izbora visokog predstavnika”, što nije tačno, jer je i visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) na sličan način izabran. Iz američkog Stejt departmenta stižu čestitke, što je bilo i očekivano - kazao je Juratović.

Neprimjerenim smatra to da prije nego što Šmit preuzme svoju dužnost govori o njegovim prvim potezima, ali Juratović je uvjeren da će cilj njegovog mandata biti približavanje BiH Evropskoj uniji i otvaranje pristupnih pregovora.

- Njegov mandat zasigurno treba biti iskorišten kako bi se kombinacijom međunarodnog angažmana i lokalne odgovornosti postavile smjernice za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine. Šmit će ubrzati ispunjenje uvjeta i ciljeva iz programa 5+2, što bi trebalo doprinijeti stabilnosti u BiH tako što bi se time osigurala dosljednija provedba civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir - istakao je Juratović.


Molili Boga

On je komentirao i protivljenje pojedinih bh. političara imenovanju novog visokog predstavnika.

- Poznat nam je otpor lokalnih političara u BiH na sve tri strane koji su sve ove godine govorili o ulasku u EU, a istovremeno molili Boga da do toga ne dođe. Mislim da je vrijeme da BiH ponovo krene ka euroatlantskom putu i EU i tu sigurno neće biti gledanja kroz prste, kako neki očekuju - rekao je Juratović.

Nema ometanja

Kaže da je visoki predstavnik Šmit imenovan uprkos tome što nisu sve nacionalne vođe složne oko njegovog imenovanja, jer je Rusija bila protiv.

-Međutim, to nas ne smije ometati u ozbiljnim namjerama da prije svega građani BiH krenu na ozbiljan put u EU, gdje je BiH i mjesto - istakao je Juratović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.