POSLANIK BUNDESTAGA

Josip Juratović za "Avaz": Ovo je veliki korak jedne male zemlje, želim pohvaliti hrabrost Bošnjaka

Moram reći da sam pozitivno raspoložen, kazao je Juratović

Josip Juratović. Davorin Visnjic/PIXSELL

Alen Bajramovic

20.3.2024

Bundestag je danas usvojio rezoluciju kojom se kancelaru Olafu Šolcu i Vladi Njemačke daje podrška da u okviru Evropskog vijeća podrže otvaranje pretpristupnih pregovora BiH i EU.

Veliki napredak

Jedan od podnosilaca rezolucije, Josip Juratović kaže za "Avaz" da je ključno pohvaliti rad aktuelne vlasti u BiH, koja je za godinu dana uradila više nego protekle za deset godina, a u što je i sam sumnjao.

- Država je postigla veliki napredak usvajanjem zakona poput onog o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, pokazalo se da različite etničke grupe ipak mogu sarađivati oko zajedničkog cilja, a jako je bitno i što je BiH uskladila svoju vanjsku politiku sa politikom EU. Moram reći da sam pozitivno raspoložen. Mislim da je ovo veliki korak jedne male zemlje na demokratskom putu u EU - kazao je za Avaz Juratović.

Najvažnijim smatra, a o čemu se diskutiralo i na sjednici Bundestaga, da se stari narativ etnonacionalista mijenja i da počinje nova priča kada je o BiH riječ.

Pozitivni ljudi

- Već dugo o tome govorim. Prestanimo se baviti nacionalizmom i okrenimo se pozitivnim ljudima. Želim pohvaliti hrabrost Bošnjaka u BiH jer su shvatili da ne smiju napraviti istu grešku koju su napravili Srbi u Jugoslaviji i da su svoje maksimalističke zahtjeve smanjili u korist dijaloga i kompromisa.

Nadam se da će se i u drugim etničkim grupama shvatiti da je demokratski princip dijaloga i kompromisa, nuđenje rješenja jednih drugima i da će BiH krenuti prema demokratskoj budućnosti. Presretan sam prije svega što je Bundestag podržao rezoluciju na kojoj sam radio, a i što će sutra Evropa nagraditi dosadašnji rad i ovaj trend BiH - ističe Juratović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.