STAVOVI

Poslanik Bundestaga Josip Juratović za „Avaz“: Odgovornost za Balkan mora preuzeti Kvinta

EU želi zapadni Balkan, zna da iz sigurnosnih razloga treba tu regiju, ali EU sebi ne može dozvoliti da, uz jednog Orbana, dobije još šestoricu

Juratović: Dodik je stjeran u kut. Instagram

Alen Bajramovic

30.9.2023

Nakon terorističkog napada na Kosovu odgovornost za stanje na zapadnom Balkanu mora preuzeti Kvinta (SAD, Velika Britanija, Italija, Njemačka i Francuska), kazao je za “Avaz” poslanik njemačkog Bundestaga Josip Juratović. Pojašnjava da EU više nema mehanizme u regionu da je pokrene ka članstvu, da Kvinta mora reći šta je plan te da Srbija, Kosovo, BiH i Crna Gora konačno moraju postati funkcionalna demokratska društva.

Ničija zemlja

- Do sada je EU, kroz svoje institucije i činovnike, pokušavala zapadni Balkan dovesti na europski put. EU želi zapadni Balkan, zna da iz sigurnosnih razloga treba tu regiju, ali EU sebi ne može dozvoliti da, uz jednog Orbana, dobije još šestoricu. EU na terenu ne može više ništa učiniti, a mi više ne možemo eksperimentirati. Kvinta mora preuzeti odgovornost, inače će zapadni Balkan, kao unutarnje dvorište EU, biti prepušten anarhiji, ostati ničija zemlja u kojoj svoje interese traži i Rusija i druge zemlje - kaže Juratović.

U posljednjim istupima pozvao je i Evropu da zapadni Balkan prestane tretirati “kao da su svi kriminalci i ratni zločinci, jer sve države regije imaju dovoljno sposobnih i obrazovanih ljudi, ali su oni trenutno nemoćni da se suprotstave kriminalnim organizacijama”.

- Više nema diskusije o tome hoćemo li proširenje EU ili ne. Danas živimo u novom dobu i nemamo luksuz da o tome sada pričamo. U Ukrajini je rat, svijet se sortira i pitanje je šta hoćemo s Balkanom. Želimo li da on bude ono što je bila Jugoslavija, zona ničija i svačija, ili se konačno moramo odrediti kamo ćemo. Ne možete sjediti na svim stolicama - ističe Juratović.

U BiH vrlo važnim smatra da se pažnja, umjesto na poteze Dodika, usmjeri na jačanje institucija i budućnost te da u institucije, umjesto kriminalaca, dođu profesionalci.

 Novi zamah

- Kakve god bile, mi sad imamo funkcionalne vlade na svim nivoima. Pogotovo moram izdvojiti Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića, koji rade fantastičan posao, upravo ono što je BiH sada najpotrebnije, da se krene s agendom za EU. Tu su potrebni dobrosusjedski odnosi sa svima, pogotovo s Hrvatskom, Slovenijom i zemljama koje mogu i moraju pomoći. BiH je, zahvaljujući međunarodnoj zajednici i visokom predstavniku, dobila novi zamah, funkcionalniju državu koju sada svi ozbiljnije shvaćaju. Što se tiče Dodika, on je stjeran u kut. Zna da mu je kraj, da u funkcionalnoj BiH, u kojoj će profunkcionirati i sudstvo, ne može opstati. U ovoj situaciji ne treba se puno baviti Dodikom, već pitanjem ko je alternativa - govori Juratović.

Podsjeća da je BiH država tri konstitutivna naroda i ostalih te da na tim principima funkcionira ne samo od Dejtona već i iz perioda antifašističke borbe.

Nejasna uloga

Napad na policiju Kosova odmah je ocijenio kao teroristički akt, koji je, vjerovatno, bio planiran kao okidač ustanka svih Srba na sjeveru. Kaže da još nije jasna uloga Srbije, ali da je velika odgovornost za situaciju na Kosovu, ali i šire, na Aleksandru Vučiću.

- Srbija u trenutnom stanju, između anarhije i diktature, opasnost je za cijelu regiju. Sve što se tamo zbiva prelijeva se u regiju, pa imamo problema na Kosovu, u Crnoj Gori, BiH. Veoma je bitno da se više ne eksperimentira Srbijom, trebamo stabilne, demokratske strukture i funkcionalnu državu koja će spriječiti ekstremizam, koji nije problem samo Srba već se pojavljuje i kod ostalih naroda. Zato trebamo paziti da ne dobijemo istu situaciju kao pred početak posljednjih ratova - upozorava Juratović.

Sada moramo akumulirati i umrežiti ljude dobre volje, zdravog razuma i poštenih namjera prema BiH, ali i prema svim asocijacijama prema kojima težimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.