AKTUELNO

Poslanik Bundestaga Josip Juratović za "Avaz": SDA i DF stalno "kopaju" protiv sistema

Refik Lendo takvim ponašanjem krši Ustav FBiH

Juratović: Demokratski principi. Printscreen

Alen Bajramovic

12.4.2023

Poslanik, član Odbora za evropska pitanja njemačkog Bundestaga i predsjednik parlamentarne grupe prijateljstva sa zemljama zapadnog Balkana Josip Juratović svim političkim akterima u BiH savjetuje poštivanje Ustava i zakona BiH. Komentirajući blokade u uspostavi vlasti u FBiH i posljednje upozorenje visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), kaže da BiH ima sve mehanizme da riješi ovaj problem.

Banana-republika

- Ako je BiH dobila status kandidata za EU, onda prvo treba izgraditi demokratske institucije. Tu ne smije biti nikakvih eksperimenata ili trgovine, jer na taj način BiH sebe pretvara u tzv. banana-republiku, a ona to nije i nikada nije ni bila - kazao je Juratović.

U konkretnoj situaciji, podsjeća, kao i u svakoj drugoj demokratskoj državi, koaliciona većina predlaže Vladu, a uloga predsjednika i potpredsjednika FBiH je samo da to proslijedi Parlamentu.

- Istovremeno, ostale stranke imaju mogućnost da daju svoje prijedloge, što SDA i DF do sada nisu učinili, a stalno „kopaju“ protiv sistema. Predsjedništvo FBiH bi trebalo poštivati Ustav i biti suglasno, jer oni tamo nisu stranački i nikakvu drugu ulogu nemaju. Refik Lendo takvim ponašanjem krši Ustav FBiH - naveo je Juratović.

Što se Šmita tiče, dodao je Juratović, on mora dati rok u kojem se prijedlog mora predati Parlamentu.

Koš za smeće

- Najbitnije je da svi čimbenici, iznutra i izvana, poštuju demokratske principe i da se drže Ustava. Zato sam protiv ad hoc rješenja samo za ovu situaciju, već trebamo trajno rješenje koje je moguće jer za to postoje instrumenti u BiH. Demokratskim principima ne može se trgovati, jer, ako ćemo to raditi, onda kandidatski status za članstvo u EU možete baciti u koš za smeće - istakao je Juratović.

Dodika uhvatila panika

Milorad Dodik pojačava secesionističku retoriku, a u njegovim posljednjim istupima mnogi vide strah od procesuiranja za krivična djela poput negiranja genocida i podrivanja Dejtonskog sporazuma. Juratović je istakao da su mir i stabilnost najveći nacionalni interesi naroda BiH.

- Ovo je kraj. Dodika je uhvatila panika. On vidi šta se desilo Novaliću, Izetbegovićima... Oduvijek sam govorio, jedan od njih kad padne, cijeli sistem se urušava. U BiH se urušava sistem izgrađen na nacionalizmu, netrpeljivosti, strahu i nepovjerenju. BiH se oslobađa jarma nacionalizma, a ovo je samo početak - istakao je Juratović.

Dosta je ucjena

- Ucjenjivali su narod strahom od rata, od druge strane, mene su prije dvije godine u Sarajevu pitali hoće li biti rata. Dosta je više tih ucjena. Narod mora prodisati, jer taj narod nema više kud. Ta zemlja je izgubila milion ljudi, četvrtina stanovništva je napustila BiH. Otišli su mladi, BiH nema više kud i mora prevazići strah od nacionalista, pojasnio je Juratović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.