U OBILASKU PIJACA

Trešnja postala egzotično voće u BiH

Slatko zadovoljstvo košta od četiri do osam maraka po kilogramu

E. D. A.

Različite cijene na sarajevskim pijacama

Foto: Avaz


Sudeći po trenutnim cijenama u većini bosanskohercegovačkih gradova, trešnja je krajem maja postala pravo egzotično voće u cijeloj BiH, u koje se više gleda nego što se kupuje na našim pijacama.

Tako su građani Sarajeva ovih dana razočarani zbog cijena trešanja na pijacama. Naprimjer, kilogram trešanja na pijaci “Otoka” košta pet KM, na “Markalama” šest, a na Grbavici i do osam maraka.

 • Garaplija: Teško priuštiti

  Garaplija: Teško priuštiti

  Foto: Avaz


- S malim primanjima niko ne može sebi priuštiti trešnje po cijeni od šest, sedam maraka - rekla je Edina Garaplija.

Sve poskupjelo

Mehmed Sućeska kaže da je prošle godine kilogram trešanja koštao dvije do tri marke.

 • Sućeska: Sve je poskupjelo

  Sućeska: Sve je poskupjelo

  Foto: Avaz


Penzionerka Ramiza Čajlak kaže da ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem.

- Meni, penzionerki, sve je skupo. Teško se preživljava. Imam 350 KM penzije, ne može mi biti za voće. Dok platim lijekove i režije, ne mislim o trešnjama. Ne znam kako su tako skupe, ko će ih kupiti - istakla je Čajlak.

 • Čajlak: Ko će ih kupiti

  Čajlak: Ko će ih kupiti

  Foto: Avaz


Ni najstariji Gradiščani ne pamte da je kilogram trešanja krajem maja koštao osam maraka. Iako su potkozarska sela bogata trešnjom, ovo voće prodaje se po tri puta višoj cijeni od banana, narandži ili kivija.

Dragan Borković, prodavač povrća i voća iz potkozarskog sela Turjak, kaže da je visokim cijenama trešnje i jagode „kumovao“ nedostatak radnika. Prema njegovim riječima, niko neće da radi ni za dnevnicu od 50 do 60 maraka.

 • U Gračanici koštaju 4 KM

  U Gračanici koštaju 4 KM

  Foto: Avaz


- Ne da neće da radi, nego su mladi odselili ili u grad ili u Sloveniju, Austriju i Njemačku. Trešnje propadaju neubrane na stablima. Nismo znali cijeniti ono što imamo - rekao je Borković.

 • Subotić: Lakše je sjediti

  Subotić: Lakše je sjediti

  Foto: Avaz


Dok su se u Gračanici mogle kupiti za četiri KM po kilogramu, na bijeljinskoj zelenoj pijaci trenutno koštaju od pet do osam KM po kilogramu. Uglavnom, stižu iz Srbije i Hercegovine.

Janko Lazić kaže da je ovih dana hladno te su zbog toga trešnje skuplje.

 • Lazić: Neće da beru

  Lazić: Neće da beru

  Foto: Avaz


- Niko neće da ih bere po kiši. Čeka se toplije, sunčanije vrijeme. Nema ni radnika za berbu trešnje. Sve se promijenilo - kazao je Lazić.

Đorđo Subotić kratko objašnjava situaciju s trešnjama.

- Neće omladina da radi. Lakše je sjediti u kafićima i trošiti tuđe pare nego brati trešnje i jagode. Niko više neće kičmu da savija - mišljenja je Subotić.

Voćari u gubicima

Cijene trešanja u Hercegovini, kolijevci uzgoja ovog voća, kreću se od 2,5 KM do 5 KM po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta i sorte. Inače, visoke cijene trešanja u ovoj godini bilježe se zbog činjenice da je ovo voće zastupljeno u vrlo malim količinama, što je posljedica nepovoljnih vremenskih prilika u vrijeme cvatnje.

Kako su nam objasnili uzgajivači trešnje, led, mraz i niske temperature u aprilu uništili su cvijet voćke. Praktično, mnogi voćari su izgubili na desetine tona trešanja i zabilježili velike gubitke.

Luksuz u Goraždu

I u Goraždu, koji nema gradsku tržnicu, pa se voće i povrće prodaje po uličnim tezgama, trotoarima i iz prtljažnika automobila, a koji je poznat kao voćarski kraj, trešnje i jagode predstavljaju pravi luksuz. Cijena kilograma ovih vrsta voća poprilično je ujednačena i iznosi od 5 do 7 KM.

Više o:

Trešnje Pijace Voće
NA VRH

Podijeli članak na