OTKRIVAMO

Detalji akcije „Kolonija“: Dilere prisluškivali šest mjeseci, kao vođa bande označen Adnan Aganović

Dileri koji su uhapšeni u Sarajevu su Adnan Aganović, Senad Kovačević, Sead Polovina,Edin Kovačević, Asmir Merdanović, Kenan Kovačević, Alen Karović, Nedžad Polovina i Edin Pobrklić

Detalj s pretresa u Federalnoj upravi za inskepcijske poslove. L. Memčić

Piše: A. Aljimi

2.6.2021

U zajedničkoj akciji Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo kodnog naziva „Kolonija“, koja je provedena danas pod nadzorom sarajevskog tužilaštva uhapšeno je 14 osoba.

Prestresi su obavljeni na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako nam je otkrio izvor blizak istrazi dileri koji su bili meta ove akcije bili su pod posebnim istražnim mjerama i radnjama, odnosno praćeni su i prisluškivani od 21. januara do juna do momenta hapšenja. Prema riječima našeg izvora vođa ove dilerske grupe čiji je centar bio u Sarajevu je Adnan Aganović koji je ranije osuđivan.

On se sumnjiči da je organizirao grupu koja je prodavala spid, ekstazi i kanabis. Droga je prema dosadašnjim rezultatima istrage nabavljana od Senada Kovačevića i Seada Polovine koji su također uhapšeni. S njima je kontaktirao direktno Aganović. Nakon nabavke narkotika on je angažirao osobe od povjerenja Edina Kovačevića, Asmira Merdanovića, Kenana Kovačevića, Alena Karovića, Nedžada Polovinu i Edina Pobrklića koji su po njegovim uputama, drogu skrivali, čuvali, vagali te prenosili i prodavali na ulici.

Mehmedbašić: Klijent se braio šutnjom. Avaz

U prisluškivanim razgovorima pominjali su se i inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove te su i oni obuhvaćeni ovom istragom. Navodno su kriminalci spominjali određene inspektore u smislu osoba koje mogu nezakonito posredovati da bi se navodno izbjegle kazne. Inspektori se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja,primanje dara i drugih oblika koristi, protuzakonito posredovanje i davanje dara i drugih oblika koristi.

Aganovićev advokat Omar Mehmedbašić kazao nam je da se njegov klijent tokom saslušanja u policiji branio šutnjom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.