SLOVENIJA POOŠTRILA ZAKON

Udar na bh. studente: 5.000 eura na računu ili ništa od studija

Obavijestili smo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kaže Živković. Prema pravilima, mora se dokazati da stranci imaju dovoljno sredstava za život za vrijeme boravka

E. Halimić

U Sloveniji studira oko 1.000 građana BiH

Foto: Ilustracija


Bosanskohercegovački građani i studenti koji žive i studiraju u Sloveniji ili razmišljaju o odlasku u tu zemlju mogli bi se naći u ozbiljnom problemu, a nakon što je slovenski parlament usvojio izmjene i dopune Zakona o strancima i one su na snagu stupile prošlog četvrtka.

Izjava roditelja

Tako bi sada svako ko dolazi živjeti u Sloveniju trebao na računu imati 5.000 eura godišnje kako bi dobio vizu. Prema procjenama, u Sloveniji studira oko 1.000 bh. građana.

Izmjenama Zakona o strancima u Sloveniji direktno su pogođeni i studenti iz BiH, potvrdio je za “Avaz” ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković.

- Obavijestili smo Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Poslali smo pismo u kojem smo obrazložili šta se dešava - kazao je Živković.

  • Živković:  Obavijestili MVPBiH

    Živković: Obavijestili MVPBiH

    Foto: Avaz


Izmjenama se ukida odredba prema kojoj strani student može dokazati da ima dovoljno sredstava za život po osnovu pisane izjave roditelja. Sada, ukoliko se boravišna dozvola izdaje na godinu, student mora dokazati da ima dovoljno novca za taj cijeli period boravka u Sloveniji. Dodatno je naglašeno da se iznos sredstava mora osiguravati mjesečno, najmanje u iznosu jednakom osnovnom minimalnom dohotku u Sloveniji.

Uzimajući u obzir minimalac u Sloveniji od 402,18 eura, student bi za godinu boravka u ovoj državi na računu morao imati skoro 5.000 eura i za godinu unaprijed.

Najveća šteta

Zbog promjena u proceduri za dobivanje privremene dozvole boravka radi studija slovensko visoko obrazovanje pretrpjet će najveću štetu, upozorila je i Studentska organizacija Slovenije (ŠOS).

- Kao što je slučaj sa slovenskim studentima, mi, također, branimo i pravo stranih studenata u Sloveniji da studiraju i želimo privući one najperspektivnije, koji će poboljšati slovensko visoko obrazovanje i, nadam se, slovensko tržište rada - izjavio je predsjednik ŠOS-a Andrej Pirjevec. 

8.125 stranih studenata

Prema Zavodu za statistiku Slovenije, trenutno je u toj državi 8.125 stranih studenata, što predstavlja oko 10 posto svih studenata u zemlji. Među njima je oko 1.000 državljana BiH. Podsjećamo, sredinom 2018. Slovenija je produžila bilateralni sporazum s BiH o besplatnom studiranju naših državljana u toj zemlji.

NA VRH

Podijeli članak na