RAZGOVARAO S ČOVIĆEM

Dodik: Samo kada je riječ o NATO putu BiH naši stavovi su različiti

Usaglasili smo da ne prihvatimo brisanje naziva konstitutivnost naroda, rekao je Dodik

Dodik zahvalio Čoviću za pokretanje procesa na konstitutivnosti Srba u pojedinim kantonima. RTRS

Piše: A. J.

7.6.2021

Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci s delegacijom HDZ-a BiH da je saradnja dobra te da usaglašavaju stavove.

- Po pitanju NATO-a naši stavovi su potpuno različiti. HDZ smatra da BiH treba u NATO, a mi ne. Ključno pitanje je saradnja na nivou BiH. Konstatovali smo da naši klubovi u Parlamentu BiH dobro koordiniraju. Ključno pitanje o kojem smo razgovarali je ukupna izborna reforma. Smatramo da ne treba očekivati da će se dogoditi reforme izbornog zakonodavstva dok ne dođe do reforme za izbor članova Predsjedništva BiH. Usaglasili smo da ne prihvatimo brisanje naziva konstitutivnost naroda. To nije antidejstonski ni antiustavno - rekao je Dodik.

Kazao je da reforma treba ukinuti mogućnost održavanja vanrednih izbora i da su protiv spajanja općih i lokalnih izbora.

- Mora se obezbijediti da konstitutivni narodi mogu nedvosmileno birati svoje predstavnike. Potvrdili smo našu saglasnot da treba zatvoriti kancelariju visokog predstavnika. Naš je stav da nam ne trebaju ni strane sudije. Složni smo i saglasni, želim da se zahvalim gospodinu Čoviću, za proceduru u kantonima, za ugradnju konstitutivnosti Srba, u jednom broju kantona to je počelo da se rješavanja - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.