PREDSJEDNIK NIP-A

Konaković brani ministra Avdića: Mi ne donosimo odluke pod pritiskom na društvenim mrežama

Razlog tome, iz Festivala navode, kako Ministarstvo nije uzelo u razmatranje prijavu Jazz Festa, dok iz Vlade KS odgovaraju kako su predali nepotpunu dokumentaciju

Elmedin Konaković: Ne posustajemo pod pritiskom. Avaz

Piše: E. T.

8.6.2021

Dvadeset i peti Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2021. je otkazan. Razlog tome, iz Festivala navode, kako Ministarstvo nije uzelo u razmatranje prijavu Jazz Festa, dok iz Vlade KS odgovaraju kako su predali nepotpunu dokumentaciju.

Mnogi optužuju Vladu KS i resornog ministra Samira Avdića. O svemu se oglasio se i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković čiji je Avdić ministar u aktuelnoj Vladi KS.

- Budžetski novac često se troši netransparentno. Uočene su mahinacije kod dodjele sredstava udruženjima i unazad nekoliko godina ta se oblast počela dodatno kontrolisati. Propisani su kriteriji za apliciranje, istina je da su strožiji, ali se red počeo uvoditi. Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom se uključio u procese i često ih koordinira. Svi imaju ista pravila. Jazz festival je vrhunska manifestacija, potrebna Sarajevu, ali ne može podršku dobiti mimo propisanih procedura. Novac u prvom krugu nisu dobili svojom, a ne administrativnom greškom državnih službenika - naveo je Konaković.

Kako je naveo, Ministarstvo je produžilo rok za apliciranje kako bi organizatori Jazz Festa (i još neka udruženja) dostavili dodatnu dokumentaciju ali, navodi Konaković, oni oni to nisu uradili.

- Na direktne telefonske pozive da dostave papire iz ministarstva su odgovorili napadima i cinizmom. Na kraju su ministarstvo optužili za otkazivanje festivala, naglasili da je Narod i pravda na čelu ministarstva. Važno je naglasiti da je ministarstvo pripremilo odluku kojom se Jazz Festivalu dodjeljuje duplo više novca nego prošle godine. Ne može bez važeće dokumentacije naravno. I nismo vam mi neko ko pod pritiskom u javnosti i na društvenim mrežama donosi odluke. Nikakva Twitter ofanziva neće promijeniti naš stav da se mora uvoditi red. U ovom slučaju puna podrška ministru Avdiću i ministarstvu. Desetine aplikanata su dokumentaciju dostavile uredno, veliki i manji događaji, pojedinci i udruženja. Prema svima njima bilo bi nekorektno praviti iznimke pod pritiskom - naveo je.

Pozivao je organizatore Jazz Festivala da dostave dokumentaciju i, kako je naveo, ispoštuju procedure.

- Pozivam premijera da iz sredstava tekuće rezerve doznači dio sredstava za ovaj događaj. U Narodu i pravdi ne tražite odgovornost za svoje postupke, a mi za svoje građanima ove zemlje odgovaramo - naveo je Konaković na kraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.