VELIKO PRIZNANJE

Franjo Topić postao član Evropske akademije nauka i umjetnosti

Europska akademija nauka i umjetnosti je međunarodna akademska organizacija osnovana 1990. godine u Salzburgu

Prof. dr. Franjo Topić. Agencije

Avaz.ba

8.6.2021

Profesor doktor Franjo Topić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i počasni predsjednik HKD "Napredak", na sjednici Senata koja je održana 21. maja 2021. godine, postao redovni član Evropske akademije nauka i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europaea)u razredu za svjetske religije. 

Evropska akademija uobičajeno traži mišljenje i preporuke o novom kandidatu od nekih svojih uglednih članova koji poznaju kandidata. Preporuku i mišljenje o prof. Topiću dali su akademici i profesori Asim Kurjak, Velimir Srića, Milan Stanojević, Mehmed Akšamija i Miro Jakovljević. 

Europska akademija nauka i umjetnosti je međunarodna akademska organizacija osnovana 1990. godine u Salzburgu.  

Novi članovi, među kojima je i prof. dr. Topić, službeno su primljeni u članstvo Akademije na sjednici Senata i bez svečanog zasjedanja, koje je otkazano zbog pandemije koronavirusa, a koje se obično održava u martu. Svečani prijem novih članova, ukoliko situacija s pandemijom bude povoljnija, upriličit će se na 32. godišnjici osnivanja Akademije u martu 2022. godine. Članstvo u Europskoj akademiji je priznanje i nagrada za naučni i društveni rad profesora Topića. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.