VELIKAN BH. KOŠARKE

U decembru otkrivanje spomenika Mirzi Delibašiću

Međunarodni javni poziv za odabir idejnog rješenja će biti otvoren od 18. juna do 8. augusta 2021. godine

Održana konferencija za medije. Općina Centar

A. K.

9.6.2021

U prostorijama Općine Centar danas je održana konferencija za medije povodom početka aktivnosti na izgradnji spomenika velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću. Riječ je o inicijativi Općine Centar i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Projekat će finansirati Općina Centar uz pomoć Ministarstva kulture i sporta KS.

Medijima su se ovom prilikom obratili načelnik Općine Srđan Mandić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, Danko Delibašić, počasni predsjednik žirija za odabir najboljeg rješenja budućeg spomenika, te Edina Selesković, predsjednica navedenog žirija.

Mali dio duga

Načelnik Mandić je naglasio da izgradnjom spomenika vraćamo jedan mali dio duga za sve ono što je Mirza Delibašić uradio za Sarajevo, svoju Tuzlu, Bosnu i Hercegovinu, ali i za cijeli svijet.

- Imao sam sreću da se rodim dovoljno rano da upamtim Mirzu Delibašića i da ga vidim uživo na parketu. Sjećam se svakog detalja utakmice kada je Bosna postala prvak Europe i atmosfere koja je tada vladala u našoj zemlji. Nažalost, nove generacije se ne sjećaju i ne znaju ko je bio Mirza Delibašić i stoga je obaveza nas koji smo bili njegovi savremenici i koji smo imali priliku da ga gledamo, da ostavimo neki trag u vremenu. Upravo zbog toga smo došli na ideju da ispred dvorane koja nosi njegovo ime, kao što je to slučaj u svim velikim svjetskim centrima, napravimo spomenik koji će govoriti o njegovoj veličini i uspjesima koje je postizao. Dvadeset godina od njegove smrti se navršava 8. decembra. Smatramo da je to prilika da javnosti prezentiramo spomenik u njegovu čast, kazao je načelnik Mandić, saopćeno je iz Općine Centar.

Ministar Avdić je istakao da je Mirza Delibašić neko koga trebamo pamtiti kao izuzetno dobrog i humanog čovjeka koji je imao i srce i dušu za svakoga.

- Bio sam neko ko je vrlo blisko sarađivao sa rahmetli Mirzom Delibašićem. On je prije svega bio moj prijatelj, direktor, trener, pa dobrim dijelom i mentor koji me savjetovao o vrlo važnim životnim pitanjima. Ovo je minimum jednog duga prema velikanu sporta, prije svega jednoj ljudskoj veličini i uzoru mnogim generacijama. Smatram da će spomenik biti dio kulture sjećanja i da svi koji budu dolazili na plato Skenderije sa ponosom mogu da vide lik našeg Mirze Delibašića, nekoga ko je ostavio dubok trag, ne samo na sportskoj sceni u Bosni i Hercegovini i na prostoru bivše Jugoslavije, nego i mnogo šire u svijetu, kazao je ministar Avdić.



Najtrofejniji evropski košarkaš

Danko se zahvalio inicijatorima ove ideje u ime porodice Delibašić, te podsjetio na brojne uspjehe sportskog velikana.

- Želim da se zahvalim na prilici da budem dio ove priče. Hvala načelniku Mandiću, ministru Avdiću i našoj Edini Selesković što su uložili trud, svako na svoj način, da se krene u jednu priču koja će u decembru rezultirati time da ćemo javnosti predstaviti spomenik. Nažalost, mnogo je toga o Mirzi zaboravljeno. Stoga imam stalnu potrebu da naglašavam njegove uspjehe. Mirza je najtrofejniji europski košarkaš svih vremena, klupski i reprezentativni, prvak Europe i svijeta, sportista stoljeća Bosne i Hercegovine, član FIBA-ine kuće slavnih, sasvim izvjesno u nekoj skorijoj budućnosti i član Springfieldove kuće slavnih, dobitnik plakete internacionalne lige humanosti, čovjek koji nema grešku na svom profesionalnom putu. To je čovjek kojeg možemo vezati samo za afirmativno, a mislim da je to jako bitno zbog generacija koje dolaze. Moramo nastaviti obilježavati i slaviti njegovo ime svake godine zato što ako takve zaboravimo, ako takvima ne damo pažnju koju zaslužuju, onda ćemo dobiti samo još gore, naglasio je Delibašić.

O izgledu budućeg spomenika Mirzi Delibašiću odlučivat će stručni žiri, a o načinu odabira najboljeg rješenja za spomenik govorila je predsjednica žirija Edina Selesković.

- Veliko hvala na ovoj ideji i na tome što sam pozvana da budem dio projekta. Za mene je to velika čast, ali i odgovornost. Izuzetno sam ponosna zato što poziv koji danas najavljujemo za prijedlog idejnog rješenja radimo po svjetskim standardima i približavamo se praksi koja je prisutna svuda u svijetu i najvećim centrima umjetnosti. Međunarodni javni poziv za odabir idejnog rješenja će biti otvoren od 18. juna do 8. augusta 2021. godine. Riječ je o međunarodnom pozivu za umjetnike širom svijeta, ali svakako i za umjetnike iz BiH. U sastavu žirija se nalaze istaknuti međunarodni umjetnici koji nam mogu ponuditi svoje iskustvo i pomoći da odaberemo najbolje idejno rješenje. Žiri će ocjenjivati na osnovu kriterija, inovativnosti, kreativnosti, ekonomičnosti i mogućnosti izvedbe, ali isto tako i načina na koji taj spomenik djeluje na ljude koji tu žive, načina na koji se oni mogu povezati sa njim i načina na koji mi predstavljamo sebe međunarodnim turistima. Planirano je da 8. septembra objavimo konačan prijedlog, odnosno autora koji će biti nagrađen dodjelom ugovora za izvedbu, a onda da 8. decembra predstavimo spomenik javnosti, pojasnila je Selesković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.