PRENOSIMO

Njemačka vjeruje da će i Rusija podržati Šmita

Njemačka će i dalje ulagati maksimalne napore kako bi Bosna i Hercegovina dobila pažnju međunarodne zajednice, rekao je Mas

Fu. M. / DW

Hajko Mas

Foto: Agencije


Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) nakon sastanka s kolegama iz regije pun je optimizma i siguran je da će i otkloniti i rezerve prema funkciji šefa OHR-a, piše DW.

- Balkanski proces se vraća kući", rekao je nakon održanog virtualnog sastanka s kolegama iz regije zapadnog Balkana i nekih zemalja Evropske unije koje su zainteresirane za ovaj proces a među kojima su bili i slovenski i hrvatski ministri vanjskih poslova, njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas.

Njemačka diplomatska ofenziva za ponovno vraćanje regije zapadnog Balkana na europsku agendu započeta početkom godine čitavom serijom sastanaka s kolegama iz spomenute regije, nastavljena je virtualnim sastankom u utorak. Tokom razgovora s novinarima nakon sastanka nije se baš moglo mnogo toga novog saznati o Berlinskom procesu i onomu što se sprema početkom sljedećeg mjeseca kada bi se (kako je rekao Mas "nažalost opet u virtualnoj formi, usprkos popravljanju epidemiološke situacije") trebao održati ovogodišnji samit u sklopu Berlinske inicijative.

Pomoć zapadnom Balkanu

Mas je umjesto toga nabrojao već poznate uspjehe u procesu učvršćivanju veza zemalja regije zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. "To da danas s mnogo više optimizma možemo gledati na mjesece koji su pred nama, zahvaljujemo prisnoj suradnji i solidarnosti koja odlikuje odnose Evropske unije i zapadnog Balkana - rekao je Mas.

I nije zaboravio spomenuti pakete pomoći zapadnom Balkanu ukupne vrijednosti od 12 milijardi eura. U to, kako je naglasio, nije uračunata pomoć u cjepivu protiv koronavirusa.

Na primjedbu o angažmanu drugih sila na zapadnom Balkanu, poput Kine, Mas je ustvrdio kako je kontraproduktivno uzrujavati se oko načina na koji Kina svoje ekonomske prednosti upotrebljava za politički pritisak. Za njega je odgovor u jačem angažmanu Evropske unije za što je, kako je rekao, Balkanski proces dobar primjer.

Mas isto tako nije propustio spomenuti postignuto u posljednjih sedam godina Berlinskog procesa a to je prije svega formiranje prekogranične mreže saradnje mladih, ukidanje roaminga i "općenito poboljšanje infrastrukture".

  • Kristijan Šmit

    Kristijan Šmit

    Foto: Agencije


Kao sljedeći korak u savladavanju prepreka koje stoje na što prisnijoj suradnji zemalja ove regije Mas je naveo međusobno priznavanje obrazovnih diploma kao i "pojednostavljenje putovanja za građane". što to konkretno znači, neka vrsta "Šengena" za zapadni Balkan, nije precizirano. Konkretnije nakon samita u julu. Mas je dodao i kako je zajedničko tržište, za koje su temelji postavljeni na prošlogodišnjem samitu, važan preduvjet za približavanje zemalja regije zapadnog Balkana, Evropskoj uniji.

Inače o ovom procesu, iako je pristupne pregovore započelo ili se na to priprema većina zemalja iz ove skupine nije bilo mnogo riječi. Mas je jedino izrazio uvjerenost da će pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, započeti tokom predsjedanja Slovenije EU-om u drugoj polovini ove godine.

Odlazak Incka

Jedna od zemalja iz ove regije Bosna i Hercegovina, ne samo da još nema pregovore s Evropskom unijom na vidiku nego je daleko udaljena od funkcionirajuće države. I tu na red dolazi druga velika njemačka ovogodišnja ofenziva na zapadnom Balkanu. Prije nekoliko dana njemački demokršćanski političar Kristijan Šmit (Christian Schmidt) izabran je za nasljednika sadašnjeg visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Incka koji bi ovu funkciju trebao napustiti krajem jula.

Njemačkoj je, to se moglo vidjeti i po mnogobrojnim diplomatskim aktivnostima posljednjih mjeseci, izuzetno stalo do toga da od Bosne i Hercegovine učini funkcionirajuću državu kako bi ju mogla uključiti u procese u koje su već uključene i ostale zemlje zapadnog Balkana.

No kako uvjeriti i one koji su ne samo protiv Kristijana Šmita nego i protiv same funkcije? Na pitanje DW-a kako Njemačka i međunarodna zajednica namjerava neutralizirati negativne signale koji dolaze iz Moskve i Banja Luke kada je u pitanju uloga visokog predstavnika, Mas je odgovorio kako je rješenje izgledno.

Važnost institucije visokog predstavnika

- Nama su poznate rezerve koje gaji Rusija i mi smo o tomu razgovarali s Moskvom i dalje ćemo razgovarati. Mi polazimo od toga da  postoje dobri izgledi da će sve stranke koje sudjeluju u ovom procesu pa tako i one s kojima smo u stalnom kontaktu i kod kojih se trudimo da pruže podršku Kristijanu Šmitu, to i učiniti - rekao je Mas i dodao kako "široka međunarodna podrška" Šmitu pokazuje važnost institucije visokog predstavnika i više od četvrt stoljeća nakon Dejtona.

- Njemačka će i dalje ulagati maksimalne napore kako bi Bosna i Hercegovina dobila pažnju međunarodne zajednice. I ja polazim od toga da će nam poći za rukom, između ostalog i kroz razgovore sa zemljama koje su još kritične, stvoriti temelje za to da rad Kristijana Šmita bude uspješan - zaključio je njemački ministar Mas.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na