UDAR NA EKONOMIJU

Turković o neukidanju viza sa Saudijce: Inat i optrukcije bez argumenata iz HDZ-a

Pozvala je ministra Grubešu da objasni građanima zašto BiH neće prikupiti milione maraka od PDV-a

Turković: Sramna odluka. Arhiv

A. K.

11.6.2021

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je da su ministri iz HDZ-a ponovo blokirali puni ekonomski oporavak turizma glasanjem protiv privremeno ublažavanja viznog režima za državljane Saudijske Arabije.

- Činjenicu da će bh. ekonomija zbog toga izgubiti milione maraka prihoda teško će ublažiti i današnje usvajanje odluke kojom se omogućava ulazak stranaca na bazi vakcinacije i brzih antigenskih testova. Podržala sam taj prijedlog nakon što je adekvatno pripremljen, iako je HDZ blokirao moj prijedlog za koji je, također, interesu svih građana u BiH i koje su podržali turistički radnici iz cijele države - kazala je Turković.

Dodala je da  su opstrukcije i inat politika pokazatelj zašto nam je potrebna funkcionalna i jaka država.

- Naša politika nikada nije politika trgovine i opstrukcija kao što smo to pokazali nebrojeno puta, već politika za Bosnu i Hercegovini i u interesu svih građana u ovom slučaju razvoja turizma. Ali, inat i optrukcije bez argumenata i racionalnih objašnjenja koju smo ponovo vidjeli na sjednici Vijeća ministara od ministara iz HDZ pokazatelj je zašto nam je potrebna funkcionalna i jaka država, bez mogućnosti da nečiji sitni interesi stoje na putu ekonomskog opravka i euroatlanskih integracija - rekla je.


Objava Bisere Turković na Facebooku. Screenshot

Pozvala je ministra Grubešu da objasni građanima zašto BiH neće prikupiti milione maraka od PDV-a i u čijem je interesu da turisti idu u druge zemlje, a ne dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

- Ministarstvo vanjskih poslova BiH će, nakon ove sramne odluke, poduzeti hitne mjere kako bi, u okviru postojećeg režima, efikasnije i brže odvijao proces izdavanja viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, a kako bi, koliko je to god, moguće ublažili posljedice ovako štetne odluke ministara iz HDZ BiH u Vijeću ministara BiH - zaključila je Turković.

Podsjećamo, na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije usvojen prijedlog da se državljanima Saudijske Arabije omogući bezvizni režim s BiH tokom turističke sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.