KORONAVIRUS

U RS stiglo još 25.000 doza prve komponente vakcina Sputnik V

obavijestili su nas da se revakcinacija drugom komponentom vakcine može uraditi u periodu od 21 do 90 dana nakon vakcinacije prvom komponentom, rekao Šeranić

Nove količine vakcina dopremljene su u skladište uvoznika u Banjoj Luci. Anadolija

A. J. / Anadolija

12.6.2021

U Republiku Srpsku je isporučeno još 25.000 doza prve komponente vakcina Sputnik V koje su nabavljene za imunizaciju stanovništva protiv COVID-19, javlja Anadolija.


Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da je riječ o još jednoj isporuci vakcina ruskog proizvođača u sklopu realizacije ugovora koji Institut za javno zdravstvo RS-a ima sa veleprometnikom "Кrajinagroup".


- S obzirom na to da postoje određene nedoumice po pitanju vakcinacije ovom vakcinom, moram da naglasim da je sam proizvođač promijenio svoja uputstva o revakcinaciji još prije mjesec dana, o čemu je obavijestio sve zemlje koje raspolažu ovom vakcinom. Tačnije, obavijestili su nas da se revakcinacija drugom komponentom vakcine može uraditi u periodu od 21 do 90 dana nakon vakcinacije prvom komponentom. Stanovništvo zato nema razloga za zabrinutost - rekao je.


On je dodao da je bitno da se vakcinacija obavi i prvom dozom, a da će kroz dalju realizaciju biti osigurano sve što RS-u pripada po ovom ugovoru, uključujući odgovarajuće količine komponente dva ove vakcine. Time će biti omogućeno da se stanovništvo potpuno vakciniše u periodu koji je definisao sam proizvođač vakcine.


Nove količine vakcina dopremljene su u skladište uvoznika u Banjoj Luci, a po završetku procedura bit će upućene zdravstvenim ustanovama širom RS-a za nastavak procesa vakcinacije protiv koronavirusa.


Prethodno je u RS stiglo ukupno 99.300 doza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.