DANAŠNJA SJEDNICA

Predstavnički dom Parlamenta BiH o stanju sigurnosti i migracijama

Pred poslanicima su i izmjene Zakona o javnim nabavkama i izmjene Krivičnog zakona

Predstavnički dom PSBiH. Arhiv

A. K.

15.6.2021

Na današnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici bi trebali razmatrati izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH kojeg su predložile poslanice Naše stranke i Nezavisnog bloka Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija.

Između ostalog, predviđa reguliranje propisane kvote za ukupan sastav Vijeća ministara od najmanje 40 posto osoba oba spola. Također, propisano je da će državna tijela na svim nivoima vlasti i tijela lokalne samouprave, uključujući zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast osigurati i promovirati ravnopravnu zastupljenost spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju.

Pred poslanicima su i izmjene Zakona o javnim nabavkama, izmjene Krivičnog zakona, izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost te dopune Zakona o finansiranju institucija kao i izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Oni bi se, također, trebali upoznati sa stanjem sigurnosti u Bosni i Hercegovini kao i stanjem u oblasti migracija.

Poslanik SDS-a Dragan Mektić predložio je usvajanje zaključka kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dostavi Program reformi za 2019. godinu i Program reformi odbrane za 2020. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.