PARLAMENT BIH

Počela sjednica Predstavničkog doma: Raspravljat će se i o izmjeni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja

Na dnevnom redu je razmatranje izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH kojeg su predložile zastupnice Naše stranke i Nezavisnog bloka Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija

Članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH. ARHIV

Piše: L.Memčić

15.6.2021

Počela je 21. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 

Na dnevnom redu je razmatranje izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH kojeg su predložile zastupnice Naše stranke i Nezavisnog bloka Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija.

Smatraju da su izmjene i dopune potrebne zbog usaglašavanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH kojim je propisana obaveza usklađivanja svih državnih i entitetskih zakona kao i drugih odgovarajući propisa s odredbama tog zakona.

Zakon predviđa i reguliranje propisane kvote za ukupan sastav Vijeća ministara od najmanje 40 posto osoba oba spola, kao posebna tačka zbog konstantne podzastupljenosti žena na pozicijama ministrica. Taj broj se kreće od nula do dvije najviše.


Prekršajne odredbe

Raspravljat će se također i o razmatranju inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Svrha je dopuna prekršajnim odredbama u vezi s nasilničkim ponašanjem u saobraćaju.

U obrazloženju inicijative stoji da bi od velike važnosti bilo ukoliko bi se Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH nadopunio sa odredbama u vezi nasilničkog ponašanja u saobraćaju, a koje već postoje u članu 41. zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske i koje definiraju nasilničko ponašanje vozača.


Poduzimanje aktivnosti

Šemsudin Dedić, ispred kluba poslanika SDA, predložio je inicijativu kojom se obavezuje Vijeće ministara BiH da u skladu sa svojom nadležnostima hitno poduzme aktivnosti prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske sa ciljem izmjene i dopune Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku. 

Naime, novi pravilnik izazvao je pometnju jer je onemogućen transport vozila težine iznad 7.5 tona i van upotrebe je stavljen granični prijelaz Maljevac - Velika Kladuša. Kako stoji u inicijativi, ovim su najdirektnije pogođeni privrednici iz Unsko-sanskog kantona.

Javne nabavke

Pred poslanicima su i izmjene Zakona o javnim nabavkama, izmjene Krivičnog zakona, izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost te dopune Zakona o finansiranju institucija kao i izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Oni bi se, također, trebali upoznati sa stanjem sigurnosti u Bosni i Hercegovini kao i stanjem u oblasti migracija.

Zastupnici bi se trebali izjasniti i o Izvještaju o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu i Programskom i Finansijskom planu za 2021. godinu te se upoznati sa stanjem sigurnosti u Bosni i Hercegovini kao i stanjem u oblasti migracija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.