POTVRĐENO ZA AVAZ

Dobra vijest: Naši Covid pasoši važit će u Evropskoj uniji

Digitalna Covid potvrda bila bi međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavala građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta, kažu iz IDDEEA-e

Ministarstvo zdravstva FBiH dalo je saglasnost za štampanje pasoša. Ilustracija

Piše: A. Čengić

18.6.2021

Bosna i Hercegovina krenula je u proceduru izrade Covid pasoša koji će važiti u Evropskoj uniji i svijetu. Potvrđeno je to za „Avaz“ iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Podsjetimo, šefovi tri vodeće institucije EU prije nekoliko dana potpisivanjem finalne uredbe ozvaničili su upotrebu Covid pasoša, koji omogućavaju slobodno kretanje unutar Evropske unije.

Prijedlog rješenja

Kako su nam rekli iz IDDEEA-e, poduzeli su sve aktivnosti iz svoje nadležnosti i, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, pripremili prijedlog odluke o zaduženju Agencije za tehničku obradu i vođenje evidencije o izdatim Covid potvrdama. Taj prijedlog su uputili u daljnju proceduru konsultacija i dobivanja potrebnih saglasnosti kako bi ona bila usvojena na Vijeću ministara BiH.

- U navedenoj odluci pripremljen je prijedlog tehničkih rješenja koja se odnose na sistem izdavanja digitalne Covid potvrde, izgled i sadržaj potvrde, kao i nadležnosti institucija u Bosni i Hercegovini u postupku izdavanja digitalne Covid potvrde. Navedeno rješenje je zasnovano na tehničkim sistemima uspostavljenim na nivou Evropske unije - rečeno nam je iz IDDEEA-e.

Slobodna putovanja

Zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini, koje su u skladu sa zdravstvenim propisima, nadležne su, kako se navodi, za izdavanje potvrda o vakcinisanju, testiranju i preboljenom koronavirusu i elektronskim putem bi dostavljale te podatke Agenciji.

- Konkretno, implementirao bi se sistem koji bi omogućavao zdravstvenim organima izdavanje potvrde koja sadrži informacije o statusu nosioca - da li je vakcinisan, testiran i/ili prebolovao koronavirus, na bazi prethodne elektronske razmjene podataka s IDDEEA-om. Važećim certifikatom elektronski bi se ovjeravao bar kod izdavačima digitalne Covid potvrde, a koja bi bila međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavala građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta - rekli su iz IDDEEA-e.

Saglasnost za štampanje

Kako smo ranije objavili, Ministarstvo zdravstva FBiH dalo je saglasnost za štampanje pasoša i date su ideje kako bi ti pasoši trebali izgledati i kako bi bili harmonizirani i izgledom i sadržajem EU. Naredni potezi očekuju se od Ministarstva civilnih poslova.

- Pasoš je knjižica u kojoj piše jeste li imunizirani, jeste li preboljeli koronavirus, jeste li primili samo jednu ili dvije doze vakcine ili ste se testirali na koronavirus. To je jedna evidencija na nivou EU - rečeno nam je iz Ministarstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.