GRANIČNI PRIJELAZI

Nakon olakšavanja mjera za strance: Povećan broj ulazaka u BiH

Od 1. do 15. juna na ulazu u BiH evidentirano je 513.097 osoba, od čega 205.370 državljana BiH, a 307.727 stranih državljana

GP Doljani: U prvih petnaest dana juna veći broj ulazaka u našu zemlju. Fena

L. S. / Fena

19.6.2021

Promet na ulazu u Bosnu i Hercegovinu u prvih petnaest dana juna povećan je za 44.051 putnika, odnosno za 9,39 posto u odnosu na isti period u maju.

Od 1. do 15. juna na ulazu u BiH evidentirano je 513.097 osoba, od čega 205.370 državljana BiH, a 307.727 stranih državljana, dok je u prošlom mjesecu u istom periodu evidentirano 469.046 osoba, od čega je 193.663 državljana BiH, a 275.383 strana državljana, potvrdila je Feni glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.


Bez većih problema

Vođa tima u Jedinici Granične policije Doljani Emir Tikveša kazao je da je promet na ovom prijelazu povećan u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

- To je tako jednim dijelom i zbog olakšavanja uvjeta za ulazak stranaca u BiH, tako da je evidentno da je protok ljudi i vozila na Graničnom prijelazu Doljani pojačan - kazao je Tikveša.

Većina putnika koji ulaze u BiH na ovom prijelazu o uvjetima ulaska informirani su putem elektronskih medija i portala, uglavnom svi poznaju propise i nema većih problema, ali ima nekih koji žele tranzitirati i to može stvarati problem, ali im se ne odbija ulazak u BiH.


Tikveša: Strancima kojima se odbije ulazak u BiH daje se pismeno rješenje. Fena

- Prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine nadležni policijski organi Hrvatske našim državljanima provjeravaju uvjete ulaska u RH i u skladu s njihovim propisima i propisima Europske unije im dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju ulazak u Hrvatsku - naveo je Tikveša i dodao da se stranim državljanima koji ne posjeduju potrebne testove i ne ispunjavaju ostale uvjete u skladu sa Zakonom o strancima odbija ulazak u BiH i daje im se pismeno rješenje.

Naglasio je da se državljanima BiH kojima je krajnja destinacija Neum, a koji putuju kroz tranzitno područje Hrvatske, dozvoljava tranzit pod uvjetom da imaju neki dokaz o rezervaciji smještaja ili slično.

Prema odluci Vijeća ministara BiH, stranac može ući u našu zemlju ako na graničnom prijelazu predoči, između ostalog, negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati ako dolazi iz zemalja Evrope, a ako dolazi iz drugih zemalja test ne smije biti stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH.


Negativan test

U BiH se također može ući uz potvrdu o vakcinaciji za osobu koja je prije više od 14 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH primila drugu dozu vakcine protiv COVID-19 ili je vakcinisana jednom dozom prije 14 dana i više od dana dolaska na granični prijelaz BiH ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi.

Stranac može ući u BiH uz ljekarsku potvrdu da je prebolio koronavirus u proteklom periodu od 14 do 180 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH.

Iz Granične policije podsjećaju da i dalje na snazi ostaju ranije odredbe kojima se, među ostalim, omogućuje ulazak u BiH državljanima susjednih država Srbije, Hrvatske i Crne Gore bez predočavanja PCR/brzog antigenskog testa ili potvrde o vakcinaciji, odnosno o prebolijevanju koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.