RAT SAOPĆENJIMA

Efendić protiv Vlade KS, Konaković protiv "Lokoma"

JP „Lokom“ potpuno besplatno koristi ustupljene objekte

Elmedin Konaković i Semir Efendić. Avaz

Piše: E. H.

20.6.2021

Stranka Narod i pravda (NiP) reagovala je na izjavu načelnika Općine Novi Grad u Sarajevu Semira Efendića povodom obaranja izvještaja preduzeća „Lokom“.

Poručili su da je ta firma gubitaš iako sve objekte koristi besplatno i većinu prihoda čine sredstva s budžeta.

Podsjećamo, Efendić je prije par dana žestoko je kritizirao vlasti u Kantonu Sarajevo, a konkretan povod bila je činjenica da su brojne površine na području općine Novi Grad Sarajevo nepokošene.


Detaljno obrazloženje

Međutim iz NiP-a su odgovorili imaju detaljno obrazloženje zbog čega su njihovi vijećnici i partneri glasali protiv izvještaja „Lokoma“.

- Usput, načelnik Efendić u zadnjih nekoliko dana u više navrata javno je hvalio usluge Kantonalnog preduzeća „Park“, te začuđuje ova nagla promjena mišljenja. Naime, u ponedjeljak 7. juna ove godine održana je sjednica Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo. Na dnevnom je redu bio izvještaj o poslovanju JP „Lokom“, na koji su općinski vijećnici iznijeli brojne primjedbe. Vijećnik NiP-a Dino Okerić u uvodu sjednice upoznao je javnost da je Općina jedini osnivač i jedini vlasnik „Lokoma“ u 100-postotnom iznosu, te da je Općina većinu svojih objekata ustupila JP „Lokom“ na besplatno korištenje, čuvanje i održavanje, s ciljem efikasnog i održivog upravljanja ustupljenim kapacitetima – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da JP „Lokom“ potpuno besplatno koristi ustupljene objekte, a predmetni izvještaj upravo baca svjetlo na činjenicu da se njima ne upravlja efikasno niti su održivi bez dotacija s budžeta.

- Posebno je zanimljiva činjenica da je riječ o objektima koji služe u komercijalne svrhe odnosno da skoro svaki od tih objekata pruža određene vrste usluga koje uredno naplaćuju - rekao je Okerić.

U saopćenju NiP-a se navodi kako je izvještaj u nekim segmentima manjkav, jer ne sadrži detaljne podatke o provođenju javnih nabavki, navodeći ih samo kao statistički podatak, što je onemogućilo ozbiljniju analizu tog segmenta poslovanja.

- Prema Izvještaju, JP „Lokom“ je u poslovnoj 2020. godini ostvario ukupan prihod u iznosu od 3.323.726KM i rashod od 3.409.702KM, odnosno ostvario gubitak u iznosu od 85.976 KM. Većina prihoda JP „Lokom“, tačnije 1.692.470KM ili 51 posto ukupno ostvarenog prihoda čine dotacije koje je „Lokom“ dobio kroz subvencije, donacije i poticaje – mavodi se u saopćenju NiP-a.

Prem mišljenju Okerića riječ je o bespovratnim novčanim sredstvima iz budžeta koja su u 2020. povećana za 240.000KM u odnosu na prethodnu godinu.

- I pored izdašnog finansiranja s budžeta i besplatnog korištenja općinskih objekata, JP „Lokom“ je uspio na kraju godine poslovati s gubitkom - pojašnjava Okerić.


Ogromni gubici

Nadalje, vijećnik Okerić raščlanio je izvještaj po organizacionim jedinicama preduzeća:

- Podružnica „Poljoprivreda“ napravila je gubitak od oko 220.000 KM

- „Caffe Pizzeria“ napravila je gubitak od 81.000 KM

- „Ljetna bašta“ imala je gubitak od oko 20.000 KM

- „Dom oslobodilaca Žuč“ ostvario je prihod od oko 188.000 KM, a potrošio oko 298.000 KM, načinivši gubitak od oko 110.000 KM

- „SD Srce“ napravilo je gubitak od oko 46.000 KM.

- „Centar Safet Zajko“ prihodovao je 109.000 KM, a potrošio 204.000 KM, praveći gubitak od oko 95.000 KM.

- „KS Otoka“ u minusu je 46.000 KM.

Prema navodima Okrećia, pozitivno je poslovala „Veterinarska stanica“ iskazujući dobit u iznosu od 54.876 KM, ali uz činjenicu da je gotovo polovinu svojih prihoda (180.000 KM ili 43 posto) imala od Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

- Uz Veterinarsku stanicu, još je pozitivno poslovao i „Parking“. Posebno je interesantno da pandemija nije uzrok lošeg poslovanja, jer su prihodi JP „Lokom“ i prije pandemije (2019.) i u pandemiji (2020.) gotovo identični. Problem je u rashodima - navode iz NiP-a.

Izvještaj pokazuje da je u drugoj polovini 2020. godine došlo do povećanja broja radnika.

- Postavljamo pitanje može li se to dovesti u vezu s održanim izborima 2020. godine. Obzirom na pandemiju i „lockdown“, kada je došlo do smanjenja poslovne aktivnosti, upitna je potreba za novom radnom snagom – upitali su iz NiP-a.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović naglasio je da je posebno ilustrativna činjenica da se na listi SDA za Izbore 2020. nalazio određeni broj zaposlenika JP „Lokom“.

Od Uprave JP „Lokom“ tražio je da se očituje o registaru uposlenih, a sve s ciljem kako bi rad ovog preduzeća bio što transparentniji.

Na upit vijećnika NiP-a Dine Okerića upućenog direktoru JP „Lokom“ da objasni stavku „Ugovor o djelu“ u iznosu od oko 25.000 KM, a s obzirom na Covid-19 i smanjene aktivnosti, direktor je odgovorio da su na taj način nabavljali „stajsko đubrivo“.



Stav drugih stranaka

- Iako u izvještaju stoji da preduzeće nije imalo sudskih sporova, to nije istina, jer je bio najmanje jedan spor u 2020. godini, za šta je dokaz prezentovao vijećnik Okerić. Nedopustivo je da je preduzeće JP „Lokom“ dovelo u zabludu prvo nezavisnog revizora, zatim vijećnike pa i širu javnost. Naime, na stranici 33. izvještaja nezavisni revizor naglašava „da je Uprava Društva izjavila da na dan 31.12.2020. godine protiv Društva se nisu vodili sudski sporovi“, te je cijeneći između ostalog i te okolnosti dao pozitivno mišljenje. Očito je da je revizor bio obmanut - saopćili su iz NiP-a.

Indikativno je da je u godini pandemije i „lockdowna“ po izvještaju došlo do povećanja troška reprezentacije od 14-15 posto.

Vijećnica Platforme za progres (PzP) Maja Dedović posebno je skrenula pažnju na stavku „investicije u toku“ u iznosu oko 500.000 KM, jer nije jasno u šta se ulagalo, s obzirom da preduzeće Općinskom vijeću nije dostavilo plan investicija.

- Korisnici garaže JP „Lokoma“ u naselju Alipašino polje izrazili su nezadovoljstvo i posebno skrenuli pažnju na lošu rasvjetu, neredovno čišćenje, konstantno sljevanje vode niz zidove, lokve vode u garaži i osipanje stropa - rekao je vijećnik Naše stranke Adi Škaljić.

Vijećnica SDP-a Ajša Saračević naglasila je da je JP „Lokom“ postao sve osim onog sto mu stoji u članu 32. Statuta - preduzeće za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata u vlasništvu Općine.

Izvještaj JP Lokom za 2020. godinu nije dobio potrebnu većinu.

Nakon glasanja, vijećnici su usvojili sljedeće zaključke:

- Održati tematsku sjednicu u roku od 30 dana za koju će uprava i skupština pripremiti dokumenta s definisanim konačnim prijedlogom prema Općinskom vijeću, a sa ciljem da se izvrši analiza trenutnog poslovanja, gdje će se definisati uloga, pravac i aktivnosti budućeg djelovanja JP „Lokom“. Da Skupština JP Lokom izvrši analizu usklađenosti Statuta i drugih akata sa važećim zakonima – navodi se u zaključku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.