POSJETE

Predstavnici Gazi Husrev-begove biblioteke u Maglaju i Moševcu

U poplavi 2014. stradali prostor i oko 70 posto knjiga

Piše: N. Br.

22.6.2021

’Divanhana’ trenutno raspolaže s oko 1.000 naslova. N. BRDARIĆ

Predstavnici Gazi Husrev-begove biblioteke posjetili su Maglaj, obišli Opću biblioteku i biblioteku „Divanhana“ u džematu Moševac, koja trenutno raspolaže s oko 1.000 naslova. 

Gazi Husrev-begova biblioteka samo je jedna od institucija koje su pomogle maglajskoj biblioteci u najtežim danima u maju 2014. godine, kada su u poplavi neviđenih razmjera stradali prostor i oko 70 posto knjižnog fonda.

Donirane su tada, osim novih naslova, kvalitetne metalne police, na koje su se konačno mogla smjestiti donirana, ali i izdanja koja su spašena nakon poplave.

Bibliotekari Gazi Husrev-begove biblioteke Ejla Ćurovac, Hamza Kurtanović i Adnan Ćurovac nisu krili oduševljenje onim što su vidjeli, od toga kako su posebno uređeni odjeli, do činjenice da biblioteka raspolaže izdanjima za gluhe i nagluhe osobe.

Direktorica biblioteke Nina Bunjevac-Salkić govorila je o obnovi ustanove nakon majske poplave, o dobrim ljudima koji su pomogli da se nadomjesti uništeni knjižni fond, mladim volonterima koji su pomogli otklanjanje posljedica poplava.

Na goste je poseban utisak ostavila i biblioteka u džematu Moševac, jer ovakvo nešto rijetko se sreće. Prije dvije godine mjesni imam Samir ef. Muminović, s vrijednim džematlijama, počeo je da uređuje prostor u sklopu džamije, pa je nekada oku manje privlačan prostor, gdje se odvijala i mektepska nastava, postao biblioteka „Divanhana“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.