UTJECAJNI BIOLOG

Golema lična biblioteka Čarlsa Darvina uskoro će biti objavljena online

Naučnici kažu da kolekcija knjiga, čiji je veći dio dosad bio nepoznat ili neobjavljen, upućuje na ''izniman obim'' Darvinovih istraživanja

Katalog na 300 stranica. Instagram

M. Z.

12.2.2024

Golema lična biblioteka utjecajnog prirodoslovca i biologa Čarlsa Darvina (Charles Darwin) bit će prvi put u cijelosti objavljena online.

7.400 naslova i 13.000 svezaka

Naučnici kažu da kolekcija knjiga, čiji je veći dio dosad bio nepoznat ili neobjavljen, upućuje na ''izniman obim'' Darvinovih istraživanja. Katalog će na 300 stranica detaljno prikazati naučnikovu ličnu zbirku knjiga koju čini 7.400 naslova i 13.000 svezaka.

Prethodni popisi uključivali su samo 15 posto biblioteke. Radilo se o knjigama, pamfletima i časopisima o temama poput biologije, geologije, filozofije, psihologije i religije, kao i o umjetnosti, historiji i putovanjima. Među novootkrivenim djelima je i njemački časopis s prvom poznatom fotografijom bakterije.

Većina radova je na engleskom, premda je polovina objavljena i na drugim jezicima, njemačkom, francuskom, italijanskom, španskom, nizozemskom i danskom.

Projekt pod nazivom ''The Complete Work of Charles Darwin Online'' trajao je 18 godina, a njegovo objavljivanje poklapa se s 215. godišnjicom Darvinovog rođenja. Vodio ga je dr. Džon van Vajh (John Wyhe) s Odjela za biološke nauke Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS).

Izniman stručnjak

- Ovakav detaljan prikaz kompletne Darvinove biblioteke je bez presedana i omogućuje nam da više nego ikada dosad cijenimo činjenicu da Darvin nije bio izoliran naučnik koji je radio sam, nego izniman stručnjak svoga vremena koji je djela gradio na sofisticiranoj nauci, studijama i znanju hiljadu saradnika - rekao je Van Vajh.

- Doista, veličina i raspon djela njegove biblioteke ukazuju na izniman interes i obim Darvinovih istraživanja i tuđih radova.

Projekt uključuje i virtuelnu rekonstrukciju biblioteke s 9.300 poveznica na primjerke djela koji su dostupni besplatno.

Darvin je umro 1882. godine, a inventarom njegova doma evidentirano je više od 2.000 uvezanih knjiga. Istraživači su koristili rukom pisan katalog na 426 stranica iz 1875. godine te su uporedili njegove skraćenice da bi otkrili 440 nepoznatih naslova koji su izvorno bili u biblioteci.

Ostali izvori uključuju popise pamfleta, njegove lične bilježnice i zabilježbe, dnevnike njegove supruge Eme Darvin (Emma), knjige poklonjene Botaničkoj školi u Kembridžu 1908. i 30 tomova Darvinove korespondencije, zbirke pisama koje je biolog pisao i slao ljudima širom svijeta, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.