ŽESTOKA REAKCIJA

Čolpa: Neshvatljivo je da su afrička plemena započela imunizaciju, a da Novalić nije direktno nabavio nijednu vakcinu

Parlament FBiH treba preuzeti odgovornost te na transparentan način donijeti odluku o hitnoj nabavci vakcina, kaže Čolpa

Čolpa: Slijedi na najteža jesen nakon rata. Arhiva

Ad. A.

23.6.2021

Klub nezavisnih zastupnika Pokret uputio je incijativu kojom traže da Vlada FBiH hitno dostavi prijedlog rješenja nabavke vakcina Parlamentu FBiH na odlučivanje, kako bi se konačno završila agonija i provela masovna imunizacija stanovništva FBiH prije četvrtog smrtonosnog vala pandemije.

- Neshvatljivo je i sramotno da su afrička plemena započela imunizaciju, a da Fadil Novalić i Vlada FBiH još uvijek nisu uspjeli direktno nabaviti niti jednu jedinu vakcinu. Novaliću odavno ne možemo vjerovati niti ima bilo kakav kredibilitet da pregovora oko nabavke vakcina, jer šest mjeseci obmanjuje cjelokupnu javnost tako što trijumfalno najavi nabavku i isporuku vakcina u narednih 3,7 ili 15 dana, a da od toga nikad ništa nije bilo ni do dana današnjeg. Više je nego jasno da Premijer Novalić, kao i Vlada FBiH ne brinu za zdravlje građana ovoga entiteta. Parlament FBiH treba preuzeti odgovornost te na transparentan način donijeti odluku o hitnoj nabavci vakcina - rekao je predsjednik nezavisnog kluba Pokret Nihad Čolpa.

On smatra da ako Vlada FBiH ne dostavi Parlamentu FBiH prijedlog na odlučivanje, ne preostaje nam ništa drugo nego da Vladu FBiH, pojedince i institucije izuzmemo iz priče o imunizaciji i hitno poduzmemo sve što je u mogućnosti ovog zakonodavnog tijela da se pomogne stanovništvu pa makar kroz paralelno zakonsko djelovanje u odnosu na Vladu FBiH koja nema legitimiteta izbora 2018. godine.

- Ukoliko u naredna dva mjeseca FBiH ne provede imunizaciju što većeg broja stanovništva, slijedi nam zdravstvena i ekonomska najteža jesen nakon rata. Hitna nabavka vakcina pitanje je našeg elementarnog opstanka - kaže Čolpa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.