VISOKO

Publika uživala u neobičnom koncertu: Bartolomej Stanković nastupio na vrhu Bosanske piramide Sunca

Publika koja se okupila na zidinama Starog grada Visoki aplauzima i ovacijama je pratila nastup bh. pijaniste

Stanković: Obilježen Svjetski dan muzike. AVAZ

Piše: N. Smajović

24.6.2021

Visočani, ali i gosti, na prvi dan ljeta i ljetni solsticij, imali su priliku uživati u jedinstvenom događaju za koji se pobrinuo bosanskohercegovački pijanist Bartolomej Stanković.

U povodu Svjetskog dana muzike, koji se obilježava 21. juna, Bartolomej je održao nezaboravan koncert na zidinama Starog grada Visoki, odnosno na vrhu Bosanske piramide Sunca.

Koncert je obilježila svjetska premijera digitalnog izdanja njegovog novog albuma pod nazivom „Resonance“, ali i premijerna izvedba djela za klavir, djela savremenih bh. kompozitora Peđe Harta, Vojislava Ivanovića i mladog Benjamina Ribića.


Neobična lokacija za koncert. AVAZ

Publika, koja se okupila na zidinama Starog grada Visoki, aplauzima i ovacijama je pratila nastup Bartolomeja Stankovića, a specijalno za ovu priliku njegova ekipa se pobrinula da se na samom lokalitetu postavi i klavir na kojem su izvedena djela.

Pored savremenih djela, prisutni su imali priliku čuti i kompozicije nadahnute bosanskim folklorom, kompozicije nastale u 16., 18., 19. i 20. stoljeću, ali i u 2020. godini, koje predstavljaju bogatstvo bosanskohercegovačkog i svjetskog umjetničkog stvaralaštva. Ovim koncertom spuštena je zavjesa i na još jedan Summer Solstice Festival, umjetnički festival, koji organizira Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, a povodom dolaska ljeta i ljetnog solsticija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.