VAŠINGTON

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o visokom predstavniku u BiH: Rusija protiv Šmita

Na početku tačke dnevnog reda o BiH obratili su se predstavnici Rusije i Kine

U toku sjednica. Printscreen

Piše: Fu. M.

29.6.2021

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zasjeda večeras.  Posljednja tačka posvećena je Bosni i Hercegovini, tačnije izboru novog visokog predstavnika u našoj zemlji.

Iako o ovoj temi u BiH nisu usaglašeni stavovi, u Vijeću sigurnosti u Vašingtonu večeras je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i bh. ambasador pri Vijeću sigurnosti UN-a Sven Alkalaj.

Članicama Vijeća sigurnosti prethodno je predočeno pismo Valentina Incka da je dao ostavku, te dopis Ministarstva vanjskih poslova BiH, u kojem se navodi da je, odlukom Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, novi visoki predstavnik Kristiijan Šmit (Christian Schmidt).

Na početku tačke dnevnog reda o BiH obratili su se predstavnici Rusije i Kine.


Vasili Nebenzia. Printscreen

Predstavnik Rusije podsjetio je da je ova zemlja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i da kategorično odbija ovo imenovanje.

- Procedura za imenovanje visokog predstavnika je jasna, on se imenuje uz odobrenje svih strana u BiH i Vijeća sigurnosti UN-a. Ništa od ovoga se nije desilo u slučaju Kristijana Šmita - naglasio je u svom obraćanju ruski predstavnik Vasili Nebenzia (Vassily Nebenzia).

Predstavnik Tunisa podržao je imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH.

- Moja zemlja je zadovoljna što vidi pozitivne pomake u BiH. Dajemo poodršku miru u ovoj zemlji. Pozivamo sve strane da se suzdrže od akcija kojima se ugrožava mir. Podržavamo napore OHR-a u provođenju mirovnog sporazuma – istakao je ambasador Tunisa u UN-a. 

Predstavnik Irske. Printscreen

Norveška ambasadorka pri UN-u naglasila je da podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Predstavnica Francuske upozorila je kako određene strane pozivaju na separaciju što je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.