NAKON NAPADA NA ŠMITA

Alkalaj odgovorio ambasadoru Marfiju: Recite mi šta je bilo neistinito u mom izlaganju

On je istakao pod kojim uslovima je spreman da se izvine

Sven Alkalaj odgovorio ambasadoru Majklu Marfiju. Avaz - Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

3.11.2022

Nakon što je portal "Avaza" objavio reakciju Ambasade SAD u kojoj navode da je ambasador BiH u Vijeću sigurnosti UN-a Sven Alkalaj u svom jučerašnjem obraćanju "vrijeme iskoristio za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici" i "da je dao prednost uskim političkim interesima umjesto državnim interesima svoje zemlje", oglasio se i Alkalaj. 

On je istakao pod kojim uslovima je spreman da se izvine. 

- Ako mi bilo ko iz pomenute Ambasade konkretno kaže šta je to bilo neistinito ili lažno u mom izlaganju, spreman sam se javno izviniti kako građanima BiH, tako i samoj Ambasadi - rekao je Alkalaj.

Podsjećamo, Alkalaj je jučer oštro kritizirao visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). Optužio ga je da se prilikom donošenja odluka konzultovao sa zvaničnicima Republike Hrvatske i da je prekršio Ustav BiH.

- Stvorio je princip da građani nisu jednaki prema zakonu. Krši Ustav BiH i Međunarodne akte. Spomenut ću činjenicu vezanu za pravila da svi građani neće imati jednaka prava da učestvuju u izbornom procesu. Visoki predstavnik je zadržao kvotu iz 1991. godine i tako pomogao Hrvatima - rekao je Alkalaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.