PRIDRUŽILA SE I BIH

Vijeće sigurnosti UN-a: Vlade 53 zemlje sutra će osuditi rusku agresiju na Ukrajinu

Poseban naglasak stavili su na zgroženost napadima ruskih snaga na civile i civilnu infrastrukturu Ukrajine, s naglaskom na moguće ratne zločine

Vijeće sigurnosti UN-a. Facebook

H. J. I.

23.2.2024

U Vijeću sigurnosti UN-a sutra će se vlade 53 zemlje pridružiti odlučnoj osudi ruske oružane agresije na Ukrajinu koja je započela prije 10 godina, 19. februara 2014. godine. 

- Danas obilježavamo deceniju od početka ruske oružane agresije na Ukrajinu 19. februara 2014. godine, koja je započela njenom zauzimanjem Krima, i dvije godine od početka ničim izazvane, opsežne i ilegalne invazije Rusije na Ukrajinu. Ponavljamo našu odlučnu osudu ovog flagrantnog kršenja međunarodnog prava - navodi se u izjavi.

Međunarodne pravne obaveze

U izjavi koja je izražena u ime vlade Ukrajine, ističe se žaljenje zbog neuspjeha Ruske Federacije da provede rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, te se poziva na nedavnu presudu Međunarodnog suda pravde koja nedvosmisleno ukazuje na kršenje međunarodnih pravnih obaveza od strane Rusije.

- Također smatramo da je presuda Međunarodnog suda pravde od 2. februara 2024. važan korak ka pozivanju Rusije na odgovornost za njena kršenja međunarodnog prava - istaknuto je u izjavi.

Poseban naglasak stavili su na zgroženost napadima ruskih snaga na civile i civilnu infrastrukturu Ukrajine, s naglaskom na moguće ratne zločine. 

- Ponovo naglašavamo da su neselektivni napadi zabranjeni međunarodnim humanitarnim pravom.

U izjavi se također osuđuje kontinuirana vojna podrška Rusiji od strane drugih zemalja, poput Irana, Belorusije i Kine, te se pozivaju sve zemlje da ograniče izvoz oružja u Rusiju.

Ko je sve potpisao izjavu 

Danas je, kako se navodi, izražena snažna solidarnost sa narodom Ukrajine i odana počast svima koji su žrtvovali svoje živote u odbrani slobode i nezavisnosti te zemlje.

Ističe se zahtjev za potpunom razmjenom ratnih zarobljenika i oslobađanjem svih nezakonito zatočenih osoba, kao i povratak interniranih i prisilno premještenih civila, uključujući djecu.

Naglašava se i posvećenost viziji sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira za Ukrajinu u skladu s principima Povelje Ujedinjenih nacija.

Na kraju, potvrđuje se nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Dokument su potpisali predstavnici Andore, Australije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Gruzije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Japana, Italije, Letonije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Malte, Monaka, Crne Gore, Nizozemske, Novog Zelanda, Sjeverne Makedonije, Norveške, Palaua, Poljske, Portugala, Republike Moldavije, Rumunije, San Marina, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država, Urugvaja i Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.