HITAN SASTANAK

Rusija odgovorila nakon kritika u Vijeću sigurnosti UN-a: Ukrajina je kriva za civilne žrtve

Većina članica Vijeća, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, osudila je napade na Ukrajinu

Vijeću sigurnosti UN-a. AP Photo/John Minchillo

Z. K.

30.12.2023

Rusija je jučer u Vijeću sigurnosti UN-a oštro kritizirana zbog jednog od najvećih raketnih napada na Ukrajinu od početka rata zbog čega je i sazvan hitan sastanak tog 15-članog tijela. 

Osudili napade

U jučerašnjim ruskim napadima poginuo je 31 civil, a povrijeđeno više od 130. Poljska je ranije objavila kako se čini da je u poljski zračni prostor ušla ruska raketa te nakon manje od tri minute vratila se u Ukrajinu.

- Tragično, 2023. završava kao što je i počela s razarajućim nasiljem protiv naroda Ukrajine. Još jednom su Ukrajinci prisiljeni provesti praznike tražeći sklonište, raščišćavajući ruševine i pokapajući mrtve, na niskim temperaturama - rekao je pomoćnik glavnog sekretara UN-a Kale Kijari (Khaled Khiari).

Većina članica Vijeća, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, osudila je napade na Ukrajinu.

- Umjesto mira, ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je obilježiti ove blagdane i Novu godinu s neviđenim brojem napada bespilotnim letjelicama i projektilima na drugu državu članicu UN-a - rekao je američki predstavniku u UN-u Džon Keli (John Kelley).

Zamjenik stalnog predstavnika Kine u UN-u Geng Šuang (Shuang) pozvao je na "političko rješenje" rata u Ukrajini, a ruski predstavnik u UN-u Vasilij Nebenzja rekao je da je Rusija pokrenula napade samo na vojnu infrastrukturu u Ukrajini te da je ukrajinski sistem protuzračne odbrane odgovoran za civilne žrtve.

Predstavnica Velike Britanije pri UN-u Barbara Vudvard (Woodward) odgovorila mu je kako su ruske akcije jedini uzrok tragedije u Ukrajini.

Kršenje prava

- Ostalo je bujica laži i dezinformacija - kazala je Vudvard.

Napade Rusije na Ukrajinu osuđuje glavni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres), kazao je u izjavi njegov portparol Stefan Dožarik (Stephane Dujarric).

- Napadi na civile i civilnu infrastrukturu krše međunarodno humanitarno pravo, neprihvatljivi su i moraju odmah prestati - rekao je Dožarik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.