PROCEDURALNI RAZLOZI

Bisera Turković se neće obratiti Vijeću sigurnosti UN-a

Pravilo broj 37 Vijeća sigurnosti UN-a kaže da svaki govornik mora biti prisutan na samoj sjednici, a obraćanje videolinkom nije dopušteno

Bisera Turković. Printscreen

H. J. I.

2.11.2022

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zbog proceduralnih razloga neće se večeras obratiti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, saznaje portal "Avaza". 

Pravilo broj 37 Vijeća sigurnosti UN-a kaže da svaki govornik mora biti prisutan na samoj sjednici, a obraćanje videolinkom nije dopušteno. Na sjednici će se u ime BiH obratiti ambasador Sven Alkalaj, kako je i bilo planirano.

Kako je portal "Avaza" danas ranije objavio, ambasador BiH pri UN u Njujorku Sven Alkalaj prije današnje sjednice Vijeća sigurnosti UN u tajnosti je pozvao Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar), zamjenika pomoćnika državnog sekretara na sastanak i upozorio ga na sadržaj nacrta govora za sjednicu Vijeća sigurnosti UN koji je dobio, najvjerovatnije iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.


Alkalaj je, prema navodima našeg diplomatskog izvora, Eskobaru rekao kako je dobio izričitu naredbu "svog šefa" da ga pročita, ali da on nije u potpunosti saglasan sa time. 

U spornom govoru, navodno, stoje oštre ocjene i žestoke kritike na račun Kristijana Šmita i osuda onoga što on radi u BiH korištenjem Bonskih ovlasti, u slučaju promjene Izbornog zakona u Ustava FBiH, uz podršku i američke administracije.

Ostaje da vidimo kakav će govor održati Alkalaj na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koja počinje u 20 sati po našem vremenu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.