ŠEF DELEGACIJE EU U BIH

Satler pozvao nadležne da učine sve kako bi Koridor 5C bio završen do 2028.

Zabrinjava to što procesi koji vode do efikasne isplate bespovratnih sredstava i zajmova i dalje traju predugo, naveo je Satler

A. J.

Satler: Iznaći rješenje za pitanja vezana za otvaranje mosta Svilaj, te zaobilaznice u Zenici

Foto: Arhiv


Ambasador Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, bio je domaćin trećeg sastanka na visokom nivou o Koridoru 5C, na kojem se razgovaralo o trenutnoj situaciji u pogledu ovog ključnog, kapitalnog infrastrukturnog projekta te o budućim planovima. Fokus sastanka bio je na ubrzanju radova te unapređenju i ubrzanju procesa kandidovanja i procedura odobravanja projekata.

Sastanku su prisustvovali najvažniji učesnici u procesu završavanja radova na Koridoru 5C, uključujući  predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, premijera Federacije BiH Fadila Novalića, premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Mateja Zakonjšeka, nadležne ministre, direktore javnih preduzeća za autoputeve, kao i predstavnike Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ambasador Evropske unije Satler naglasio je da je Koridor 5C važan prioritet Evropske unije u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan te dodao:

- Drago mi je da je od posljednjeg sastanka na visokom nivou, došlo do konkretnog poboljšanja u vidu potpisivanja sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava EU te da štaviše, radovi na više dionica napreduju bez većih zastoja, uprkos krizi uzrokovanom Covid-19. Također iščekujem da vlasti brzo iznađu rješenje za pitanja vezana za otvaranje mosta Svilaj, te zaobilaznice u Zenici. Koridor 5C je infrastrukturni projekat od velikog značaja kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za region i EU. Iz tog razloga zabrinjava to što procesi koji vode do efikasne isplate bespovratnih sredstava i zajmova i dalje traju predugo. Pozivam sve uključene u proces da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da Koridor 5C bude završen do 2028. godine kako je planirano.

  • Evropska unija je najveći donator Koridora 5C

    Evropska unija je najveći donator Koridora 5C

    Foto: Delegacija EU u BiH


Evropska unija je najveći donator Koridora 5C, dodijelivši preko 230 miliona eura bespovratnih sredstava za 13 projekata izgradnje u BiH, uključujući izgradnju mostova Svilaj i Bosanska Gradiška.

Tokom sastanka, predstavnici vlasti potvrdili su opredjeljenje za ubrzavanje priprema i provedbe dosadašnjih ulaganja u Koridor 5C. Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke istakli su svoju spremnost da pomognu u tom pravcu.

Evropska unija nastoji potaknuti dugoročni ekonomski oporavak, podržati zelenu i digitalnu tranziciju te podržati regionalne integracije i povezanost sa Evropskom unijom.

NA VRH

Podijeli članak na