EKSHUMACIJA U TOKU

Tužilaštvo BiH: U Bratuncu pronađeni posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na lokalitetu Kameničkog brda

Eksumacija na lokalitetu Kameničkog brda u Bratuncu. Tužilaštvo BiH

A. K.

2.7.2021

Na lokalitetu Kameničkog brda u Bratuncu realizira se ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva BiH, gdje su pronađeni posmrtni ostaci na površini tla, te će se detaljnom ekshumacijom nastaviti potraga za posmrtnim ostacima.

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na lokalitetu Kameničkog brda u općini Bratunac, gdje po nalogu postupajućeg tužitelja, koordinira aktivnosti i raliziranje procesa ekshumacije, na temelju zahtjeva Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na navedenoj lokaciji, nalaze se ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici, kao i policijski djelatnici PS Bratunac, koji osiguravaju lokaciju.


Djelatnici PS Bratunac osiguravaju lokaciju. Tužilaštvo BiH

Na ovoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata, te će procesom ekshumacije biti utvrđen broj posmrtnih ostataka koji se nalazi na navedenoj lokaciji.

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije, biti proslijeđeni u Tuzlu, radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta nestalih osoba putem DNK analize, navodi se u saopćenju.

Predstavnici Tužilaštva BiH, zajedno sa dužnosnicima partnerskih institucija i agencija uključenih u procese traženja nestalih osoba, učestvuju u procesima ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.