PREDSTAVNIČKI DOM PFBIH

Usvojen nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi FBiH

Jedan od ciljeva je da Zakon omogući i poveća dodatak na platu Poreznoj upravi, odnosno inspekciji sa 20 na 30 posto

Predlagač zakona je Ministarstvo finansija FBiH. Arhiv

Piše: L. Memčić

5.7.2021

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je na današnjoj sjednici nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi FBiH.



Uvodno obraćanje

Ministarstvo finansija FBiH, kao predlagač, je zaduženo da prilikom izrade prijedloga zakona uzme u obzir sve prijedloge primjedbe i sugestije iznesene u rasparavi, kao i one dostavljene u pisanom obliku.

Medina Dudo iz Ministarstva finansija FBiH istakla je u uvodnom obraćanju da je primarni cilj izmjena tog zakona usklađivanje njegovih normi sa Zakonom o unutrašnjem platnom prometu Zakonom o prekršajima i Zakonom o platama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Ispravljanje diskriminacije

Dodala je da mu je cilj i da omogući i poveća dodatak na platu Poreznoj upravi, odnosno inspekciji sa 20 na 30 posto. Dudo je pojasnila da je od 2012. godine, Porezna uprava po tom pitanju diskriminirana i da zakon predstavlja pokušaj ispravljanja te diskriminacije.

Poslanik SDA Husejin Rošić rekao je u raspravi koja je prethodila glasanju da neće podržati nacrt jer smatra da obrazloženje da se vrši usklađivanje sa Zakonom o unutrašnjem platnom prometu i Zakonom o prekršajima nije potkrijepljeno činjenicama, niti su u pripremi teksta izvršene konsultacije sa Poreznom upravom FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.