SLUČAJ MEMIĆ

Burno na ročištu Seferovićima: Tužilac Mišković pokušao uložiti u spis nalaz kontroverznog vještaka Ištvana Bodola

Advokat Rusmir Karkin naveo je da tokom postupka nije dokazano da su njegovi klijenti počinili krivična djela, te da će se „ovaj slučaj završiti oslobađajućom presudom“

Ranije je dokazano da se saobraćajna nesreća nije dogodila. Avaz

Piše: B. Cerić

6.7.2021

Pred Vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH u toku je ročište u predmetu „Dženan Memić“ protiv Ljube i Bekrije Seferovića, kojima je Vrhovni sud ukinuo presudu Kantonalnog suda Sarajevo kojom su oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće, neukazivanje pomoći i sprečavanje dokazivanja.


Primjedba na sastav vijeća

Predsjedavajući sudskog vijeća bio je sudija Slavko Marić, a članovi sudije Emir Neradin i Dragan Čorlija.

Na početku ročišta Ifet Feraget, advokat porodice Memić obratio se vijeću uz primjedbu na prisustvo pojedinih sudija. Naime, Feraget je bio stava da Čorlija koji je ranije bio sudija izvjestilac u ranijem suđenju pred Vrhovnim sudom FBiH danas trebao biti predsjedavajući u ovom slučaju.

S druge strane za sudiju Neradina je kazao da je dok je bio tužilac u Tužilaštvu BiH odbio da vodi istragu u „slučaju Memić“ jer je imao određene konekcije i povezivan je sa ovim slučajem.

To nije bio zahtjev za izuzeće, ali je to advokat Feraget istaknuo kao svoju primjedbu, jer ovakav sastav vijeća baca sumnju na odluku i integritet Vrhovnog suda FBiH.


Dokazi preuzeti iz spisa Kantonalnog suda u Sarajevu

Federalni tužilac Vlado Mišković pročitao je optužnicu i u uvodnom izlaganju rekao je da će opet dokazati da su počinjena krivična djela koja se stavlja na teret Ljubi i Bekriji Seferoviću.

Njihov advokat Rusmir Karkin naveo je da tokom postupka nije dokazano da su njegovi klijenti počinili krivična djela, te da će se „ovaj slučaj završiti oslobađajućom presudom“.

U dokaznom postupku pročitani su svi dokazi koji su preuzeti iz spisa Kantonalnog suda u Sarajevu.

Ono što je bilo interesantno je da je tužilac Mišković kao novi dokaz predložio saslušanje vještaka Ištvana Bodola, međutim sudija Marić je rekao da je „neprimjereno da se sada vodi istraga o tome ko je šta rekao i ko je koga angažirao“ te je dodao da ako tužilaštvo ima sumnje u pogledu vještaka Bodola neka provede svoju istragu, ali da se Vrhovni sud FBiH time neće baviti.

Vijeće je zatražilo pauzu od 30 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.