TRG SLOBODE U TUZLI

Otvorena izložba „Bol majki Srebrenice“ Ahmeta Bajrića – Blicka

Imamo oko 200.000 fotografija i ovo je samo mali dio fotografija koje sam izložio, rekao je Bajrić

E. Sk.

6.7.2021

Izložba "Bol majki Srebrenice". E. Skokić

Na Trgu slobode u Tuzli večeras je otvorena izložba „Bol majki Srebrenice“ fotoreportera Ahmeta Bajrića – Blicka.

- Imamo oko 200.000 fotografija i ovo je samo mali dio fotografija koje sam izložio. Akcenat sam stavio na bol majki Srebrenice, iako sam obilazio i druga brojna stratišta u Podrinju. Pokušao sam svojih 26 godina rada i praćenja majki Srebrenice da pretočim u autentičnu izložbu kako bih fotografijama pokušao dočarati kroz šta su sve morale i još uvijek moraju da prolaze majke i žene Srebrenice – kaže Ahmet Bajrić.

Izložbu je otvorio Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

- Moramo njegovati manifestacionu i spomeničku kulturu. Na taj način se suprostavljamo negatorima genocida. A svjedoci smo kako se genocid negira i veličaju pravomoćno presuđeni ratni zločinci. Negiranje genocida i veličanje zločinaca je prijetnja novim genocidom – rekao je gradonačelnik Imamović.



Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, otvorio izložbu. E. Skokić

Prisutnim na otvaranju ozložbe obratila je se i Kadefa Muhić, predsjednica Organizacije porodica poginulih šehida i boraca Općine Srebrenice.

- Gledajući fotografije obuzele su me emocije. Šest majki koje su nas na neki način predvodile u našem dokazivanju istine, dokazivanju genocida, nisu više sa nama. Ostale su ove fotografije kao podsjetnik na njih i našu borbu – kazala je Kadefa Muhić.

Građani Tuzle, ali i svi zainteresovani, izložbu „Bol majki Srebrenice“ mogu pogledati u narednim danima na Trgu slobode u Tuzli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.