ODLUKE

Vijeće ministara odbilo da proglasi 11. jul za Dan žalosti u BiH

Protiv su bili ministri iz reda srpskog naroda

Odluka nije dobila potrebnu većinu. Arhiv

Piše: L. Memčić

9.7.2021

Vijeće ministara je na današnjoj 56. sjednici razmatralo odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti na području cijele Bosne i Hercegovine. Ova inicijativa nije usvojena.



Proceduralni razlozi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održanoj u srijedu, kazao da Vijeće ministara, zbog objektivnih i proceduralnih razloga, nije bio u prilici da razmotri odluku o eventualnom proglašenju 11. jula za Dan žalosti na teritoriji cijele BiH.

Međutim, nakon što su razmotrene sve procedure, Vijeće ministara je ipak utvrdilo kako su sve procedure ispoštovane, te je za danas zakazalo sjednicu na kojoj se raspravljalo o ovom prijedlogu.

Potrebna većina

Međutim, ova odluka u nije dobila potrebnu većinu.

Za predloženu tačku bilo je 6 glasova za (ministri iz reda Bošnjaka i Hrvata), dok su četiri glasa bila protiv (ministri iz reda Srba), te u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovniku o radu za konačnu odluku potrebno je obaviti i drugi krug glasanja, ali pretpostavlja se kako će i nakon drugog kruga glasanja odluka vjerovatno ostati ista.

Podsjetimo, Tegeltija je na sjednici Predstavničkog doma upitan i o proglašavanua odluke o 11. julu kao danu žalosti u BiH za 2020. godinu, te je rekao da je tada bio “oboren” dnevni red redovne sjednice Vijeća ministara, a za ovu godinu zahtjev iz Ministarstva vanjskih poslova stigao je tek kasno, pa iz objektivnih okolnosti Vijeće ministara nije bio u prilici da razmatra i donese tu odluku.

 Dodao je da, ukoliko se sjednica održi, bit će razmotrena odluka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.