SAOPĆENJE HNS-A

Izetbegović vlastite snove o dominaciji pretvara u košmare

Gospodin Izetbegović očigledno nije mogao odoljeti a da ne krene oštro, nimalo diplomatski, na predsjednika Milanovića, a da pri tome i ne krene s prijetnjama kako će posljedice te posjete imati upravo Hrvati u BiH

HNS: Nećemo uputiti niti jednu tešku riječ Izetbegoviću. Arhiv

L. S.

14.7.2021

Posjeta hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini nije mogla proći bez reakcija unitarista, posebno onih radikalnih koji sanjaju o kreiranju političkog sistema utemeljenog na dominaciji, diskriminaciji i podređivanju svega i svakoga ko se ne uklapa u tu matricu, navodi se u saopćenju Hrvatskog narodnog sabora (HNS). 


Salve uvreda

- Isto je bilo i prilikom posjete predsjednika Milanovića koji je u trenutku svog kročenja na tlo Bosne i Hercegovine doživio salve uvreda samo zato što se usudio obići mjesta gdje živi njegov narod, a nije pitao nikog u Sarajevu smije li to raditi.

Osobito je zanimljivo da je poprilično agilan nastup imao i gospodin Izetbegović koji po ustaljenom pravilu, nakon napada svojih marioneta, preuzima ulogu "lidera" i kreće kao balansirati. Ovaj put nije bilo tako. Gospodin Izetbegović očigledno nije mogao odoljeti a da ne krene oštro, nimalo diplomatski, na predsjednika Milanovića, a da pri tome i ne krene s prijetnjama kako će posljedice te posjete imati upravo Hrvati u Bosni i Hercegovini - navode iz HNS-a.


HNS BiH. Arhiv

Dalje ističu kako "Hrvati u BiH već sada ne trpe ništa više ni manje nego što je to situacija posljednjih 20 godina kada se na otvorena vrata uvodi proces njihovog diskriminiranja i oduzimanja Ustavom zagarantiranih prava".

- Predstavnici Hrvatskog narodnog sabora neće uputiti niti jednu tešku riječ gospodinu Izetbegoviću nakon svih uvreda i prijetnji koje je uputio hrvatskom narodu i hrvatskom predsjedniku Milanoviću. Osobito to nećemo uraditi u trenucima kada vladavina prava stupa na snagu i kada su "prvi do njega" na optuženičkim klupama, pa mu upravo Hrvati kao neprijatelji trebaju poslužiti za skretanje pozornosti.


Ne vjeruje mu više ni biračko tijelo

Snovi gospodina Izetbegovića o pretvaranju Bosne i Hercegovine u zemlju u kojoj se svi koji odudaraju od unitarističke i radikalne propagande već duže vrijeme postaju njegovi najveći košmari. 

Problematično je upravo što u takve sanjarije ne vjeruje više ni biračko tijelo koje upravo gospodin Izetbegović radikalizira i truje mimo svakog racionalnog promišljanja o realnosti onoga što Bosna i Hercegovina zaista jeste – zemlja različitosti gdje sva tri konstitutivna naroda imaju jednaka prava, kao i svi stanovnici Bosne i Hercegovine - stoji u saopćenju HNS-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.