AFERA RESPIRATORI

Poruka Novalića Hodžiću: "Kako se ovo odvija viteže"

Posebnu polemiku u sudnici između tužioca i odbrana izazvala je fotografija komunikacije između Hodžića i Novalića koja je nađena u mobitelu vlasnika Srebrene maline

Dolazak u Sud BiH: Fadil Novalić i Fikret Hodžić. Avaz

Piše: A. Aljimi

14.7.2021

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Tužilac Džermin Pašić nastavio je s dokazanim postupkom, a tokom ročišta uložen je niz materijalnih dokaza, među kojima su bili ugovori o kupovini spornih respiratora, profakture i fakture te međusobna inkriminirajuča komunikacija između optuženih.

Posebnu polemiku u sudnici između tužioca i odbrana izazvala je fotografija komunikacije između Hodžića i Novalića koja je nađena u mobitelu vlasnika Srebrene maline.

Radi se o komunikaciji od 14. i 15. aprila prošle godine koja glasi:

"Premijeru, trebao bi mi Solak samo dati aneks ugovora zbog ove situacije oko promjene proizvođača i zbog kašnjenja koje nije do nas nego do pravila WHO iz minute u minutu da nebi kasnije imali problem. Da budemo posve čisti, a vjerujem da već ima onih koji ne žele da ovo bude ok".


Brisali sadržaje iz mobitela

Sutradan Novalić šalje poruku Hodžiću: "Kako se ovo odvija ovo viteže?", a Hodžić odgovara: "Dobro, nemojte se brinuti. Ja sam obećao a gotovo smo proveli ako Bog da".

Tužilac Pašić je naveo da je poruka pronađena u formi fotografije jer su optuženi brisali sadržaje iz mobitela da bi prikrili krivična djela.

Odbrane su progovorila na zakonitost i autentičnost ovog dokaza.

Pašić je naglasio odgovornost Novalića kao vođe kriminalne grupe jer je Hodžić od njega tražio aneks ugovora prije nego se upustio u dalju nabavku medicinskih aparata.

On je prezentirao i dalju komunikaciju između posrednika za nabavku respiratora iz Rijeke i Crne Gore.



Niz dokumenata

Prikazano je i niz dokumenata kojim tužilac želi dokazati da su respiratori nabavljeni po daleko većoj cijeni od realne.

Naime, Novaliću i ostali kupili su respiratore po cijeni od 39.000 eura po komadu, a isti posrednici su za iste aparate plaćali isprva cijenu od 19.500 eura, a jedna faktura iznosila je i 11.000 dolara. Radilo se dakle po Pašićevim dokazima o količini od 200 respiratora koji su plaćeni duplo manje od ovih 100 koje je Hodžić nabavio.

Poražavajuća je i činjenica da su donirani respiratori koje su donirali Ujedinjeni Arapski Emirati plaćeni 6.000 dolara po komadu.

Radi se o donaciji koja je stigla u BiH početkom juna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.