OPĆINA CENTAR

Sulejman Haljevac: Zašto je obustavljena gradnja Prve transverzale?

Apsolutno svi su razočarani, jer im duže od pola godine niko od nadležnih ne dolazi niti imaju komunikaciju s institucijama, kazao je Haljevac

Haljevac: Posljednjih 15 dana sam s građanima na terenu. Avaz

A. K.

14.7.2021

Izgradnja Prve transverzale, koja treba biti žila kucavica Sarajeva i glavni pokretač razvoja grada, a čija trasa velikim dijelom prolazi kroz općinu Centar, potpuno je obustavljena. Nikome u Općini Centar nije jasno zašto je potpuno ugašeno ovo gradilište na području ove lokalne zajednice.

Šef Kluba vijećnika Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) u Općinskom vijeću Centar Sulejman Haljevac kaže da od novembra prošle godine, otkako su održani lokalni izbori Prva transverzala u centralnoj sarajevskoj općini uopće nije tema.

- To je katastrofa. Jer upravo ta saobraćajnica treba da nam bude glavni infrastrukturni razvojni projekt. Posljednjih 15 dana proveo sam s građanima na terenu, odnosno vlasnicima objekata koji se nalaze na trasi Prve transverzale. Apsolutno svi su razočarani, jer im duže od pola godine niko od nadležnih ne dolazi niti imaju komunikaciju s institucijama kada je u pitanju parcelacija, odnosno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju ove ceste. To mi je kao vijećniku dokaz da nerad općinskih službi dovodi do sistemskog gušenja razvoja glavnog grada – rekao je Haljevac.

Imamo situaciju, kako naglašava on, da su povučene sve mašine s dijela Prve transverzale na kojem je već bilo oformljeno gradilište.

- Javno pitam načelnika Općine Centar Srđana Mandića i nadležne službe u Općini, zašto više nema mašina i radnika na početku ulice Halida Kajtaza, gdje je početa gradnja saobraćajnice? Također, pitam ih i dokle su stigli s parcelacijom i rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa u vezi s priviremenim objektom "Penny", koji se isto tako nalazi na trasi. Mi kao općinski vijećnici ne smijemo ostati nijemi i šutjeti na nerad – kazao je Haljevac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.