ANALIZA

Hapšenje Osmice i otkrivanje Sebijine školske spreme udar je na Bakirovu privatnu državu

Za Bosnu i Hercegovinu nije mogla postajati gora antidržavna politika, a za Bošnjake veće poniženje, od toga da im državom upravlja jedna porodična oligarhija i njeni lojalni kućni kadrovi. Jer to nije država, nego privatni begovat

Bakirov Osmica i Bakir. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

14.7.2021

Dvije bombe odjeknule su danas u bh. javnosti, obje vezane uz „probleme“ s diplomama ključnih SDA-ovih protagonista.

Jedna je hapšenje direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, koji je priveden po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog afere „Diploma“, odnosno nezakonitog pribavljanja diplome s Američkog univerziteta u vlasništvu Denisa Prcića. Pored toga, Mehmedagić se sumnjiči i za pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.

Druga je potvrda koja je stigla s Medicinskog fakulteta u Zagrebu da nema podataka da je "doktorica" Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, na ovom fakultetu ikad položila ijedan ispit, što dovodi u pitanje njen magisterij, pa samim tim i titulu doktorice kojom zahtijeva da je oslovljavaju.


Država za familiju i jarane

Sebijin suprug i Osmicin kućni jaran, također i lider SDA,  Bakir Izetbegović, hapšenje Mehmedagića je, po običaju, nazvao udarom na Bošnjake i pokušajima „antidržavnih politika da zavladaju OSA-om".

Na momente zamislimo da je Izetbegović zaista u pravu (iako zasigurno nije) kada ovo tvrdi i da je dotični, zajedno s drugim optuženicima iz SDA u ostalim procesima, posve nevin. Šta bi to onda tek govorilo o Bakiru Izetbegoviću kao lideru, toliko nesposobnom da mu redom udaraju na sve ključne ljude i otimaju institucije, a on jadan nemoćan da se od bilo čega odbrani i zaštiti interese Bošnjaka?

Bakirovom logikom, kome treba takav lider i čemu on takav nesposoban i nemoćan služi?

No, problem Izetbegovića je mnogo veći od vlastite nesposobnosti, iako je i ona svakako neupitna.

Mehmedagić, kako bi ostao na poziciji nakon što mu je poništena diploma privatnog fakulteta u Banjoj Luci, jeste priložio lažnu i izmišljenu diplomu s Američkog univerziteta na kojem, dokazi jasno pokazuju, nikada nije ni studirao.

Iako Osmica nije ispunjavao uslove da ostane na poziciji šefa OSA-e, Izetbegović je, prkoseći zakonu i zdravom razumu, insistirao da kompromitovani i neobrazovani Osmica i dalje upravlja OSA-om, a ne neki drugi kvalifikovan, obrazovan i stručan Bošnjak. Zbog čega? Pa upravo zato što je takav neobrazovani i kompromitovani Osmica bio njegov lojalni kućni kadar, spreman da odrađuje prljave poslove, te resurse OSA-e koristi, ne za zaštitu države, nego za obračun Bakira s njegovim ličnim neprijateljima, posebno u bošnjačkom korpusu. Naravno, kada se kompletna obavještajno-informativna mašinerija koja je Bakiru na raspolaganju koristi za najgnusnije klevetanje, prijetnje, crtanje meta na čelo i finansijske pritiske prema svim onim bošnjačkim novinarima, političarima i intelektualcima koji su kritikovali Izetbegovića i SDA, to dakako, za Bakira nije udar na Bošnjake.

Osmice, fikusi i respiratori

Isti primjer kućnih kadrova sumnjivih diploma imamo i u slučaju KCUS-a, na čije je čelo Izetbegović postavio vlastitu suprugu, te joj dao odriješene ruke da napravi haos u ovoj instituciji, protjera iz nje najveće stručnjake, ostavi bolnicu bez osnovne opreme te tokom pandemije koronavirusa zabilježi rekordan broj smrtnih slučajeva, sve uz priključivanje pacijenata na Fadilove „malina respiratore“, još jedne afere vodećih glava SDA.

Kućni čovjek je i njegov fikus postavljen u Predsjedništvo Šefik Džaferović, koji se ne sastaje često sa svjetskim zvaničnicima niti ima bilo kakve ozbiljnije državničke aktivnosti, ali u svojstvu najvišeg funkcionera u državi javno prijeti novinarima koji razotkrivaju afere i napada Tužilaštvo zbog hapšenja Mehmedagića, iako ni prvi ni drugi slučaj nemaju veze s njegovom funkcijom. No, on u najvišu instituciju nije ni postavljen da kao najbolji kadar predstavlja državu, nego da kao lojalni poslušnik služi bračnom paru i njegovim prizemnim interesima.

Stoga, ovo hapšenje teško može biti udar na državu Bosnu i Hercegovinu, ali svakako jeste prijeko potrebno zadovoljavanje pravde protiv privatne države Bakira Izetbegovića.

Za Bosnu i Hercegovinu nije mogla postajati gora antidržavna politika, a za Bošnjake veće poniženje, od toga da im državom upravlja jedna porodična oligarhija i njeni lojalni kućni kadrovi, svi zajedno ogrezli u kriminal i koruptivne radnje. To je država u kojoj vam ne trebaju ni znanje, ni obrazovanje ni sposobnost, samo lojalnost jednom bračnom paru... A diplome - njih ćemo naštancati. To i nije država, nego privatni begovat.

Privatni begovat u kojem većina Bošnjaka treba da igra ulogu „raje“ koja će da šuti, živi u siromaštvu, plača harač i omogućava Bakiru i Sebiji da na miru harače budžet, grade vile i tržne centre, upravljaju resursima i na najviše funkcije uhljebljuju svoje poslušne Osmice i Šefike.

No, čini se da se begovat ubrzano urušava. Inšallah!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.