JAVNO OBRAĆANJE

Muriz i Arijana Memić najavili proteste: Vidjet ćemo hoće li biti mirni

O meni Bakir neće da se izjasni, je li to ubistvo mog Dženana nije napad na Bošnjake, kazao je Muriz Memić

Muriz i Arijana Memić. Screenshot

Piše: A. J.

17.7.2021

Muriz i Arijana Memić, otac i sestra rahmetli Dženana Memića, obratili su se večeras uživo putem Facebook grupe „Pravda za Dženana Memića“.

Oni su najavili skoro održavanje protesta.

Arijana Memić je zahvalila svima na podršci. Kazala je da nisu gubili nadu da će se ubistvo njenog brata riješiti, samo iz razloga jer nisu pomislili odustati od borbe za istinu.  

-  15. februara kada je umro Dženan, umrli smo i mi sa njim. Svoje živote svaki od nas podredio je ovoj borbi. Svi vi koji u posljednje vrijeme lajete, spinujete, bavite se kojekavim lažima kako biste ubijedili narod da mi imamo neki drugi cilj, a ne da dođemo do istine za našeg Dženana da smjestimo ubice i saučesnike gdje im je mjesto, jasno mi je zašto to baš sada radite. Niste navikli na ovoliki otpor, navikli ste uvijek raditi i dobiti ono što želite, ali niste svjesni koliko možemo podnijeti, ali doći ćemo do kraja. Umjesto to što radite odite u Veliku aleju, posjetite mjesto gdje je Dženan ubijen sa leđa, posjetite mjesto na kojem je Alisa Mutap gledala Dženana kako umire. Pročitajte stihove uklesane u kamenu i neka vam oni kažu zašto i zbog koga mi sve ovo radimo – navela je Memić.


16 zaštićenih svjedoka

Dodala je i da nekome smeta što je ona u skupštinskim klupama. Kazala je da se ničega ne stidi jer su joj namjere čiste te da je dobila glasove građana jer su shvatili za šta se bori.


Dodala je da je mafija jaka, ali da ne smije biti jača od pravosuđa.


- Nećete se izvući sve dok je nas živih, a nas je više nego vas. Sada vam klecaju koljena kada istražujemo neke od vas. Dobro razmislite da li ste uklonili svaki trag ili vam je nešto promaklo. Dobro pogledajte vaše najbliže jer biste ih uskoro mogli gledati u zatvorskim ćelijama", poručila je – kazala je Arijana.


Muriz Memić je zahvalio svima na podršci te naveo da, ako država stoji iza ubistva, teško ga je rasvijetliti.

- Organizovali smo 19 mirnih protesta, spremamo i 20., vidjet ćemo hoće li biti mirni - rekao je Memić.


Podsjetio je da su osumnjičeni u ovom slučaju pušteni uz mjere zabrane.  


- Čujem da je u Hadžićima sinoć bilo veselo. Hasan Dupovac je pušten u kućni pritvor jer skriva ubice moga Dženana. Kad tad će odgovarati čiji novac je nudio kod hotela „Rojal“, zašto je pravio službeni izvještaj, zašto je bio na obdukciji. Hasane, ako si izašao iz pritvora nisi iz zatvora, u zatvor ćeš tek ići – kazao je Memić.


Dodao je da mu je jasno bilo da će oni lagati na sudu.


-  Alisa dobro zna šta je bilo tu noć. Jedna od poruka za koju ste čuli „Ovo će ti biti najkraća veza, likvidirat ćemo ti momka“, to nije bilo tek tako, samoubistvo. Tužilaštvo ima 150 materijalnih dokaza, 88 svjedoka od čega je 16 zaštićenih. Ne znam im imena ali znam da mora biti debeo razlog da tražiš i dobiješ zaštitu kao svjedok – naveo je Memić.

Vjeruje Sudu i Tužilaštvu BiH

Dodao je da je ljut jer 5,5 godina hoće da ide po zakonu, ali mu to ne daju.

-  Nadam se da ovo prati i trostruki „Zlatni ljiljan“, bosanski gazija sa Facebooka u Luksemburgu. Nikad se nisam busao u prsa gdje sam bio u ratu. Bio sam borac Armije RBiH, u našoj kući su spavali vojnici Armije RBiH, hranili se i grijali, bio sam na liniji duže nego neki u ratu. Ali kada je rat završio i ja sam završio sa ratom. Nisam izašao kao ratni profiter. Mogao sam se uvaliti u ilidžanske ratne profitere, dok smo bili na liniji oni su trgovali – naveo je Memić.

Naveo je kako su mislili da će odustati.

- Kako bih stao pred Dženana na onom svijetu. Ako ste na strani ubica nemojte biti uz nas. Svi sve znate. Kako da vjerujem predsjedniku Suda BiH, ili bivšem ministru sigurnosti Mektiću, ili direktoru OSA-e Mehmedagiću kada svi oni večeraju i druže se sa Dalidom Burzić.

Kako da vjerujem Bakiru Izetbegoviću. Kada je Asim snimljen kako namješta glasove za poslove, a Bakir kaže da je Asim dobar čovjek jer je dva puta ranjavan, a o meni Bakir neće da se izjasni, a dobro je upoznat o čemu se radi. Njegovi su ga begovi, vjerovatno, izvijestili o svemu. Kako da mu vjerujem kada je hapšenje za krivična djela u aferi „Respiratori“, diploma Osmice napad na Bošnjake, a ubistvo mog Dženana nije napad na Bošnjake. Je l’ ja nisam Bošnjak, je li moj Dženan nije Bošnjak – kazao je, između ostalog, Memić.

Kazao je da vjeruje u dobre i čestite ljude i u Tužilaštvu i u Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.