SREBRENICA

Heroina Hatidža Mehmedović uzor je svim borcima za ljudska prava

Članice Udruženja "Srebreničke majke", predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, danas su posjetili Hatidžin mezar u Bektićima kod Srebrenice

Srebrenica: Navršile su se tri godine od smrti Hatidže Mehmedović. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

22.7.2021

Danas se navršavaju tri godine dana otkako je umrla Hatidža Mehmedović, Srebreničanka koja je bila simbol borbe za istinu o Srebrenici i stravičnom genocidu u kojem su mnoge majke izgubile svoje sinove, a sama Hatidža dva sina, supruga, brata i veliki broj bližih srodnika.

Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" preminula je 22. jula 2018. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon duge i teške bolesti ne dočekavši da zločinci i svi sudionici genocida budu izvedeni pred lice pravde.

Tim povodom, članice Udruženja "Srebreničke majke", predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, danas su posjetili mezar u Bektićima kod Srebrenice, Hatidžinom rodnom selu, položili cijeće i proučili Fatihu. 


Udruženja "Srebreničke majke", predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, danas su posjetili mezar u Bektićima kod Srebrenice. S. Smajlović

Nakon toga je u srebreničkoj Čaršijskoj džamiji proučen Tevhid i hatma- dova, koju su proteklih dana učile žene iz Kaknja. Vjerski obred predvodio je glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić

Nakon gubitka porodice, Hatidža je život posvetila širenju istine o Srebrenici i pokušavajući dokazati šta se zapravo dogodilo u Srebrenici tokom rata u Bosni i Hercegovini, a mnogima je u sjećanju upravo ova hrabra žena simbol patnje i traganja za pravdom i istinom.

- Ova dostojanstvena heroina istinski je uzor svim borcima za ljudska prava, ali i primjer kako čovjek nakon pregoleme patnje i stradanja može sačuvati zdrav um i srce otvoreno za sve ljude bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. To govori o njenoj ljudskoj veličini, ali i nevjerovatnoj hrabrosti i snazi koju je crpila iz ljubavi prema nepravedno otetim i u smrt poslanim sinovima i suprugu kao i brojnim članovima porodice koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici - kazao je za portal "Avaza" efendija Peštalić

Aktuelna predsjednica udruženja "Majke Srebrenice": Živjeti bez Hatidže je teško. S. Smajlović

Fazila Efendić, aktuelna predsjednica udruženja "Srebreničke majke" kaže da su tri godine brzo prošle, ali da se Hatidže moramo svi sjećati.

- Dok smo god mi živi Hatidže ćemo se sjećati. Hatidža nije štedila sebe da dokaže istinu i pravdu. Bila je jaka i snažna žena koja je otišla rano. Živjeti bez nje je teško - s tugom govori Efendić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.