STAVOVI

Adnan Huskić za "Avaz": Rusija preko kontrole nad RS želi da upravlja svim procesima u BiH

Nepromišljena politika koju vodi gospođa Turković dovela do činjenice da je Kina podržala rezoluciju koju je predložila Rusija

Huskić: Jasno je ko imanuje visokog predstavnika. Arhiv

Piše: E. Halimić

23.7.2021

Vijeće sigurnosti UN-a na jučerašnjoj sjednici održanoj u Njujorku odbacilo je prijedlog Rusije i Kine za postepenim zatvaranjem Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a svjetski mediji su vijest prenijeli kao propali pokušaj ove dvije zemlje, koje su ostale usamljene u svom zahtjevu.

Rusija i Kina su bile jedine dvije zemlje koje su glasale za prijedlog rezolucije, dok su sve ostale zemlje članice sa predstavnicima u Vijeću sigurnosti UN-a bile suzdržane, prenosi "Deutsche Welle", podsjećajući da glasanje dolazi pred datum kada će novi visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) preuzeti dužnost u Sarajevu.


Zašto je došlo do rezolucije koju je predložila Rusija

Politički analitičar Adnan Huskić za portal "Avaza" kazao je da nema potrebe za nekim akrobacijama i posebnim tumačenjem odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

- Jasno je ko imanuje visokog predstavnika, on je imenovan i on na dužnost stupa prvog avgusta ove godine. To je sve ono što treba da nas interesuje - istakao je Huskić.

Dodao je da treba postaviti pitanje zašto je došlo do rezolucije koju je predložila Rusija, a podržala Kina.

- Rusija se od 2006. godine nalazi na drugom kursu koji je udaljava od zapadnih država. Sve je to kulminiralo sad ovim načinom djelovanja. Radi se o kontinuitetu ruske politike koja želi da skloni OHR kao nešto što je recidiv jednog vremena u kojem oni nisu bili dovoljno moćni. Rusija nije imala dovoljno snage da upravlja procesima u svijetu, pa i u BiH. Sad su se promijenile okolnosti, pa bi Rusija preko kontrole nad Republikom Srpskom da ima kontrolu nad svim procesima u BiH. To je ono što Rusku Federaciju interesira - naglasio je Huskić.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je pitanje odakle Kina u ovoj priči.

- Pogledajte zadnje poteze ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković (SDA) i reakcije koje je Milorad Dodik imao u tom smislu i sve će vam biti jasno. Vidjet ćete kako je jedna nepromišljena politika koju vodi gospođa Turković dovela do ovog - smatra Huskić.

Na pitanje dali misli na pitanje Ujgura u Kini, Huskić odgovara da se postavlja pitanje zašto je BiH istupila protiv Kine po tom pitanju.


Međunarodna pravda i principi

- Možemo mi tome pristupiti s aspekta međunarodne pravde i principa. Međutim ako to šteti BiH na domaćem planu, a teško da će Ujgurima pomoći, onda se postavlja pitanje zašto to raditi. Trebalo je malo mozak uključiti i vidjeti dali je nužno jačati front koji je kontra interesa BiH kao države, a to je ovo što se desilo sa Rusijom i Kinom. Mislim da je ovo upozorenje Kine i ako bude pameti među bošnjačkim političarima oni će pokušati barem malo da poprave odnose sa Kinom. I to čim je prije moguće - istakao je Huskić.

 Dodao je da je prednost BiH nad ostalim državama u tome da može se držati po strani u globalnim sukobima.

- Uvijek možemo reći da ne postoji konsenzus u BiH i niko nam to neće zamjeriti - kazao je Huskić.

Smatra da je odluka Vijeća sigurnosti UN-a i šamar RS-u koji pokušava na međunarodnom planu djelovati preko Rusije.

- RS to radi preko Rusije, imaju specijlna predstavništva. Republika Srpska vodi tu neku vrstu paralelne vanjske politike. Lobiraju u Briselu i SAD. Ali pazite imamo predstavništvo Sjevernog Kipra u Vašingtonu, pa ne znam kakve koristi oni imaju od toga. Ne vjerujem da će ovakva odluka poremetiti planove RS-a - zaključio je Huskić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.