REAKCIJE

Duraković: Postavljanje plakata s likom zločinca Mladića posljednji je trzaj necivilizacijskog ponašanja

Koliko god se mi trudili da budemo realni da je zločin genocida činio politički vrh tadašnje Republike Srpske, naši komšije nastoje da nas razuvjere, rekao Tabaković

A. J. / Fena

Duraković: Trebamo biti strpljivi i sačekati da zakon bude aktivan

Foto: Arhiv


Šef kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković i predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković osudili su slučaj ponovnog negiranja genocida i veličanje ratnih zločinaca u Srebrenici, gdje su jučer osvanuli plakati s likom Ratka Mladića.

Tabaković je u izjavi za Fenu potvrdio da su plakati uklonjeni ubrzo nakon što su postavljeni, poručivši da su oni koji veličaju ratne zločine i zločince odgovorni moralno za genocid i spremi genocid ponovo počiniti.

Lijepljenje plakata s likom Mladića, kako ističe, sramotan je čin za grad u kojem je počinjen genocid, a negiranje zločina je završna faza genocida.

- Koliko god se mi trudili da budemo realni da je zločin genocida činio politički vrh tadašnje Republike Srpske, naši komšije nastoje da nas razuvjere da to nije tako i da iza zločina stoje kolone ljudi i oni koji potpisuju peticiju su saučesnici u genocidu - izjavio je Tabaković.

Izražava uvjerenje da će doći vrijeme kada će se "naše komšije odreći onih koji su počinili genocid i osuditi ih kao ratne zločince".

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković za Fenu je rekao da je postavljanje plakata s likom zločinca Ratka Mladića "posljedni trzaj necivilizacijskog ponašanja".

- Ovakve aktivnosti su dovele do toga da visoki predstavnik nametne zakon i zabrani veličanje ratnih zločinaca i negiranje presuda međunarodnih i domaćih sudova. Ono što nas ohrabruje jeste da zakon bude validan i primjenjiv kako bi mogli da pravimo krivične prijave protiv organizacija, pojedinaca, i svih onih koji budu radili ovakve aktivnosti. Mi trebamo biti strpljivi i sačekati da zakon bude aktivan - podvlači Duraković.

  • Tabaković: I oni koji potpisuju peticiju su saučesnici u genocidu

    Tabaković: I oni koji potpisuju peticiju su saučesnici u genocidu

    Foto: Arhiv


Kad zakon bude primjenjiv, najavio je, bit će upućene prijave protiv odgovornih za negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca.

- Mi ćemo po prvi put imati priliku da ovakve krivično gonimo i jedva čekamo dan da zakon bude primjenjiv. Riječ je o sistemskom negiranju genocida koje je intenzivirano u proteklih nekoliko godina i to nas zabrinjava - istakao je Duraković.

NA VRH

Podijeli članak na