ZBOG BOJKOTA

Izetbegović obavijestio delegate: Nema sjednice Doma naroda u četvrtak

Saopšteno je da će o datumu održavanja 20. sjednice Doma naroda PSBiH uslijediti naknadno obavještenje

Odgođena sjednica Doma naroda BiH. Avaz

Anadolija

27.7.2021

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović obavijestio je delegate Doma naroda PSBiH da je odgođena 20. sjednica Doma naroda PSBiH zakazana za četvrtak, 29. jula, javlja Anadolija. 

Saopšteno je da će o datumu održavanja 20. sjednice Doma naroda PSBiH uslijediti naknadno obavještenje.

Prethodno je otkazana za danas zakazana 23. sjednica Predstavničkog doma PSBiH zbog izostanka zastupnika iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Tada je Izetbegović najavio mogućnost da će vjerovatno iz istih razloga biti otkazana i 20. sjednica Doma naroda PSBiH.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u, održanom povodom nedavne odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici odlučeno je da predstavnici iz RS-a neće učestvovati u donošenju odluka u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, dok se ne pronađe rješenje pitanje dopuna Krivičnog zakona BiH.

Predstavnici stranaka iz RS-a su usvojili nekoliko zaključaka među kojim je da odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim. Osim toga odbačeno je svako nametanje na nivou BiH i konstatovano da "ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa predviđenom procedurom i odbačena je svaka saradnja sa njim".

Dogovoreno je i održavanje sjednice Narodne skupštine RS-a u petak na kojoj će biti razmatran zakon o neprihvatanju odluke visokog predstavnika i prijedlog izmjena Krivičnog zakonika RS-a.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.