VISOKI PREDSTAVNIK

Oproštajna poruka Valentina Incka građanima BiH: Vjerujte u ovu divnu zemlju

Ja sam bio lično u Foči i vidio mural Ratka Mladića koji je veći od mene i to nije novo, kaže Incko

S. Š.

Valentin Incko

Foto: AVAZ


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) danas je u svom oproštajnom intervjuu poslao i poruku za građane BiH.

- Ja znam da je jednog ratnog zločinca dočekao pomoćni biskup i neki svećenici sa misom zahvalnosti, pa je bio koncert u Mostaru podrške za šestoricu. Te stvari su se događale i još jednom kažem da moja odluka nije protiv nijednog naroda. Ovdje žive tri dobra naroda, nema loših i zato nema kolektivne krivnje - kazao je Incko. 

Poruka Šmitu

Incko je istakao da bi dobar domaći zakon bio najbolje rješenje, ali da do toga nije došlo.

- Dobar domaći zakon bi bio najbolje rješenje, ali do toga nije došlo. Došlo je do eskalacije i veličanja ratnih zločinaca u većem omjeru. Ja sam bio lično u Foči i vidio mural Ratka Mladića koji je veći od mene i to nije novo. U međuvremenu, navodno su nestali plakati sa Ratkom Mladićem i Ratko Mladić iz Foče je prefarban žutom bojom i više se ne vidi - poručuje on. 

Na pitanje šta bi poručio svom nasljedniku, Kristijanu Šmitu, Incko kaže kako je siguran da zna raditi u parlamentu, te da će doprinijeti tome da BiH bude pravna država. 

- Mislim da on ima puno iskustva u parlamentarizmu, bio je u Parlamentu u Njemačkoj. Zna kako raditi u parlamentu, bio je osam godina državni sekretar za odbranu. Jednu stvar mu bih ostavio kao “amanet” ili savjet a to je vladavina prava. Sve što se radi ovdje, javni tenderi i ostalo je pitanje pravne države. Ako nešto učini na tom poduručju, onda će cijela država biti pravna država -  poručio je.

Bogić Bogićević će mu ostati u lijepom sjećanju

Incko je rekao i kojih bh. političara će se sjećati. 

- Sulejmana Tihića, Bogića Bogićevića, to su fini ljudi. 

Za kraj, Incko je uputio poruku za građane BiH.

- Bit će kratka: Vjerujte u ovu divnu zemlju. Vjerujte u ovu zajedničku kuću, ona ima mjesta za sve! - 

NA VRH

Podijeli članak na