BORAČKO JEZERO

Mladi izviđači: U prirodi logoruje 65 djece

Svakodnevno imamo različite aktivnosti, edukativne radionice, učenje o izviđačkim vještinama, ponašanju i snalaženju u prirodi, navela Hadžihusejnović

Za dugogodišnje članove logorovanje postalo najljepši dio ljetnog raspusta. S. Džajić

Piše: S. Džajić

30.7.2021

Članovi Odreda izviđača „Neretva“ Konjic tradicionalno svakog ljeta organiziraju logorovanje u kampu na Boračkom jezeru. Prošle godine, zbog pandemije, ova aktivnost nije realizirana, pa su konjički izviđači s nestrpljenjem čekali ovogodišnje logorovanje u prirodi.

Prema riječima Selme Hadžihusejnović, načelnice Odreda „Neretva“, ove godine na logorovanju imaju 65 djece, uzrasta od 7 do 15 godina.


Briga o djeci

- Drago nam je da smo ove godine uspjeli organizirati logorovanje. Djeca su veoma sretna, jer su nakon dvije godine ponovo u našem kampu, u prelijepom prirodnom ambijentu Boračkog jezera. Svi su smješteni u šatore, i to je posebno iskustvo za djecu, jer spavaju na otvorenom, sa svojim prijateljima, braćom i sestrama, rođacima... Svakodnevno imamo različite aktivnosti, edukativne radionice, učenje o izviđačkim vještinama i ponašanju i snalaženju u prirodi, a sve s ciljem socijalizacije i druženja - navela je Hadžihusejnović.

Hadžihusejnović: Bogat program. Avaz

Zinaida Balić (21) je članica Odreda izviđača „Neretva“ već 13 godina i, kao načelnica smjene u kampu, zadužena je za rad vodnika i brigu o djeci.

- Zadužena sam za praćenje rada vodnika i da djeci ništa ne nedostaje, već da im bude lijepo. Zna biti naporno, ali ovo mi je vrlo draga funkcija - navela je Balić.

Za dugogodišnje članove logorovanje je postalo najljepši dio ljetnog raspusta.


Nova znanja

Ena Begtašević (14) došla je četvrti put na logorovanje na Boračko jezero, gdje uživa u druženju sa svojim prijateljima. Sretna je i desetogodišnja Naida Husić, koja je prvi put na logorovanju i došla je s rodicom Majdom.

Naida sa rodicom. Avaz

- Sviđa mi se spavanje u šatoru i druženje s prijateljima. Zabavno je, jer učimo nove stvari, kao što su čvorologija i prva pomoć - rekla je Husić.

Susret generacija

Odred izviđača „Neretva“ svake godine nakon logorovanja organizira i „Susret generacija“, koji će se ove godine održati 31. jula u kampu na Boračkom jezeru. Inače, Odred „Neretva“ ove godine obilježava 65. godišnjicu postojanja i povodom toga će u narednom periodu biti organizirani i drugi prigodni sadržaji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.