ISTRAŽUJEMO

Samo Kosovo ima "slabiji" pasoš od BiH

Bosancima i Hercegovcima potrebna viza za čak 104 države svijeta

Građani BiH mogu putovati u 94 zemlje svijeta, u 59 bez vize, dok u 35 dobivaju vizu po dolasku. Ilustracija

Piše: D. Hadžović

4.8.2021

Američki državni sekretar Etnoni Blinken (Antony) na svom je Twitter profilu objavio kako je nominirao Hrvatsku za program ukidanja viza.

- Danas sam nominirao Hrvatsku da se pridruži programu za ukidanje viza. Ovaj korak prema bezviznom režimu znak je ogromnog napretka Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice. Nadamo se još jačem odnosu SAD i Hrvatske - napisao je Blinken.


BiH na začelju

Na ovaj način Hrvatska bi se pridružila probranom krugu zemalja čiji građani mogu u SAD bez vize, a među kojima se u regiji trenutno nalaze jedino Slovenci.

Kada je riječ o “snazi” pasoša, odnosno broju zemalja u koje možete putovati bez vize, Bosna i Hercegovina nalazi se na 32. mjestu u svijetu. Građani BiH mogu putovati u 94 zemlje svijeta, u 59 bez vize, dok u 35 dobivaju vizu po dolasku. No, za čak 104 države svijeta građanima naše zemlje je potrebna viza. Od BiH “slabiji” pasoš u regionu ima jedino Kosovo, čiji građani bez vize ili s vizom po dolasku mogu putovati u 44 zemlje.


Jačina pasoša u regiji. Avaz

Slovenija najjača

Od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije najmoćniji pasoš, 6. na svijetu, ima Slovenija. Slovenci bez vize ili s vizom po dolasku mogu putovati u 133 zemlje svijeta. Druga u regionu i osma na svijetu je Hrvatska, čiji građani mogu putovati u 129 zemalja. Građani Srbije, koja ima 22. “najjači” pasoš, mogu putovati u 107 država bez vize ili s vizom po dolasku, a dva mjesta ispod je Sjeverna Makedonija, čiji građani mogu putovati u 104 zemlje. Zatim, na 27. mjestu slijede Crnogorci, koji mogu putovati u 99 država.

Najmoćniji pasoš na svijetu ima Novi Zeland, čiji građani mogu putovati u 138 država bez vize ili s vizom po dolasku, a najlošije rangirani u svijetu je Afganistan, čijim građanima treba viza za čak 168 država.




Bivša Jugoslavija

Pasoš SFRJ. Arhiv

Pasoš socijalističke Jugoslavije bio je visoko cijenjen na međunarodnom nivou. Ovaj pasoš je opisan kao jedan od najpogodnijih u svijetu zato što je bio jedan od rijetkih s kojim su državljani SFR Jugoslavije mogli putovati slobodno i na istok i na zapad tokom Hladnog rata, što se može zahvaliti jugoslavenskoj politici nesvrstanosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.