REAKCIJE

Advokat generala Gotovine o zamolnici iz BiH: O "Bljesku" je Hag rekao svoje prije 15 godina

Ja bih rekao da zapovjednici nemaju neki veliki razlog za zabrinutost, kaže Mišetić

Mišetić: Nema ništa novo nakon haške istrage. Arhiva

Ad. A. / Nova TV

11.8.2021

Advokat Luka Mišetić, koji je u Hagu branio generala Antu Gotovinu, za dnevnik Nove TV govorio je o problemu koji je o zamolnici koju je Tužilaštvo BiH uputilo hrvatskom pravosuđu za procesuiranje ratnih zapovjednika u operaciji "Bljesak".

-Ja bih rekao da nemaju neki veliki razlog za zabrinutost. Dakle, akciju 'Bljesak' je istražilo haško tužilaštvo još prije 15 godina i odlučili su ne podizati optužnicu. U toj istrazi ispitivani su i najviši zapovjednici Hrvatske vojske i policije, uključujući i generala Mladena Markača i druge, i na kraju su zaključili da nema dovoljno dokaza za pokretanje krivičnog postupka pred Haškim tribunalom. Koliko je meni poznato, ovo je sad pokrenula Republika Srpska unutar BiH. Mislim da nema nekih novih dokaza ili nešto novo što se dogodilo od završetka haške istrage, prema tome ne očekujem da bi sad hrvatski generali imali razloga za zabrinutost – naveo je Mišetić.

Na pitanje kako tumači činjenicu da sada dolazi zamolnica iz BiH uprkos tome što je Hag već donio odluku, Mišetić kaže:

-Ne mogu špekulirati, međutim, RS nažalost ima tih politiziranih krivičnih prijava. Oni su pokrenuli pitanje, a i druga pitanja protiv najviših hrvatskih oficira i dužnosnika, i pretpostavljam da je Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti moralo postupati po tim krivičnim prijavama. Vjerovatno tužilaštvo ne želi ili, još vjerovatnije, ne može pokrenuti krivični postupak unutar BiH, pošto BiH nema nadležnost istraživati niti procesuirati bilo šta vezano za operaciju „Bljesak“, jer je ta operacija bila izvođena isključivo na teritoriju RH. Prema tome, oni su po mom sudu napravili jedino moguće u ovoj situaciji, a to je proslijediti predmet da hrvatsko tužiteljstvo postupa dalje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.