UKRAS GRADA

Bunar iz osmanskog perioda koji je otkriven u Gračanici bit će zaštićen

Radnici firme tokom obnove parka naišli na bunar star stotinama godina

Bunar će biti zaštićen. H. Čalić

Piše: H. Čalić

12.8.2021

Radnici građevinske kompanije „Roading“ iz Gračanice privode kraju uređenje glavnog Gradskog parka u centru grada.

Kako smo pisali prije dva mjeseca, uređujući staze za šetnju naišli na velike kamene ploče, pod kojima su pronašli bunar pitke vode, dubok oko 15 metara.



Radnici ga slučajno pronašli. H. Čalić

Bunar je sazidan od kamena, u njemu se i danas nalazi voda za piće.

Istraživači Rusmir Djedović i Edin Šaković, znali su iz pisanih dokumenata da se u ovom parku, nalazi bunar star više stotina godina, koji je sazidan u osmanskom periodu, ali nisu znali tačnu lokaciju, pa je otkriće radnika „Roadinga“ bila svojvrsna senzacija.

Gračanlije su se počele okupljati i kroz mali otvor zagledati se u dubine bunara. Nakon nekoliko dana naišli su i na kanalizaciju izgrađenu od kamenih ploča.


Helić: Bunar će oplemeniti park. H. Čalić

Prošle godine, mještani mahale Drafnići su pronašli keramičke cijevi za vodosnabdijevanje starog dijela gračaničke čaršije.

Oko bunara je bio red dućana koji su izgorjeli u požaru 1898. godine, a 1951. godine tu je sagrađen spomenik borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačenik Gračanice Nusret Helić za portal „Avaza“ kazao je da će bunar biti zaštićen.

-Drago nam je što je bunar otkriven. Ništa nećemo raditi na svoju ruku, za sve ćemo konsultovati struku. Uradit ćemo idejno rješenje da se bunar vidi u parku, ali da nikoga ne ugrožava. Ovaj pronalazak će oplemeniti naš park. To je naša baština, kao i drugi kulturno-historijski spomenici, kao što je Sahat –kula, Medresa Osmana- kapetana Gradaščevića, Bijela džamija, čardaklija Mare Popović i kula u srednjevjekovnom gradu Sokolu - kazao je Helić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.